Nu har regeringen i Finland fattat beslut om att stoppa den åländska momshandeln. Om propositionen antas av riksdagen flyttar enligt finansminister Mats Perämaa (Lib) flera företag från Åland.
EKONOMI Som Ålandstidningen redan skrivit vill regeringen i Helsingfors att det minsta momsbelopp som bärs upp vid import ska sänkas från 10 till 5 euro. I går enades regeringen om en proposition som föreslår att momsgränsen sänks från och med 1 januari 2013.
Regeringen konstaterar att förändringen minskar "snedvridningen av konkurrensen mellan importerade varor och varor som köps från Finland eller ett annat medlemsland".
När Ålandstidningen för en dryg månad sedan avslöjade att regeringen skulle lägga ett sådant förslag hoppades landskapsregeringens finansminister Mats Perämaa att det inte var riktat specifikt mot Åland.
När nu regeringen fattat beslutet är det uppenbart att förslaget riktar sig just mot den åländska momshandeln.
I det pressmeddelande som finansministeriet skickat ut konstaterar regeringen att postorderföretag som tidigare varit verksamma i Finland flyttat till Åland på grund av den fördel landskapet har. Regeringen skriver även att momshandeln på Åland ökat under den senaste tiden.
Företag som flyttar
Nu är det upp till riksdagen att ta ställning till propositionen. Mats Perämaa hoppas att man analyserar vilka effekter förslaget får innan man godkänner det.
-Vi anser att man inte gjort en fullständig analys av de samhällsekonomiska effekterna. Man har räknat med att momsintäkterna ökar och så även personalkostnaderna.
-Däremot har man inte räknat med att flera företag på Åland med säkerhet flyttar sin verksamhet till exempelvis Estland eller Polen. Att företag flyttar och folk förlorar sina jobb betyder i sin tur att statens intäkter från samfunds- och inkomstskatter minskar.
Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér är starkt kritisk till att propositionen nu kommer till riksdagen.
-Jag har på alla sätt motsatt mig detta förslag, men det gick som det gick. Denna proposition borde aldrig ha kommit till riksdagen på det här sättet. Jag tänker motsätta mig den på alla sätt.
Precis som Mats Perämaa anser Elisabeth Nauclér att regeringen borde ha utrett vilka effekter propositionen får innan man antog den.
Vilket stöd har propositionen i riksdagen?
-Det kan jag inte bedöma. Det är klart att alla propositioner som kommer till riksdagen i princip har majoriteten bakom sig eftersom regeringen har enats om dem. Men samtidigt händer det att lagförslag inte går igenom.
Fredrik Rosenqvist