Mopoklubben Racerborg bildades 2008 av en handfull mopedentusiaster och sedan dess har medlemsantalet nästan tiodubblats.
– Vi är en aktiv förening som träffas varje vecka. Medlemmarna kommer från södra Finland, säger medlemmen Börje Skogberg.
Medlemmarnas gemensamma intresse är att skruva på gamla mopeder från 60- och 70-talen.
– Det finns även medlemmar som har äldre mopeder än så, från 50-talet, säger Börje Skogberg.
Han säger att medelåldern är mot det högre hållet i föreningen men att de önskar att fler ungdomar anslöt sig till klubben.
– Vi brukar ordna ungdomsträffar ibland. Problemet är bara att de flesta ungdomar tappar intresset för mopeder när de blir myndiga och får börja köra bil i stället.
Tredje gången på Åland
Varje sommar gör föreningen längre utfärder med sina mopeder i Finland och Sverige. 2017 var senaste gången medlemmarna besökte Åland.
– Den här veckan har vi besökt brandkårsmuseet, traktormuseet, Bomarsund och Smakbyn. I dag tänker vi fara till Geta nostalgi och motormuseum, säger ordförande Kenneth Grahn.
Mopederna
De flesta mopederna är av de finländska märkena Solifer och Tunturi. En del medlemmar har haft sina mopeder sedan tonåren. Tvillingarna Stig och Leif Österholm införskaffade sina Solifer-mopeder 1976.
– Vi köpte mopederna när vi var 15 år och skulle konfirmeras. Det var långt mellan hemmet och skriftskolan och vi behövde ett sätt att ta oss dit, säger Stig Österholm.
Han säger att mopederna kräver ett visst underhåll för att hållas i körbart skick.
– Visst brukar det bli en del skruvande på fritiden.
Även om mopederna är 50 år gamla eller ännu äldre säger föreningens medlemmar att det är lättare att få tag på reservdelar än hela mopeder.
Om man vill köpa en hel moped får man budgetera för 2.000–5.000 euro.
– Ibland får man betala mera och i bland mindre, priset brukar variera periodvis säger Stig Österholm.
Medlemmarna säger att de inte brukar sälja sina mopeder, de föredrar snarare att köpa flera.
– Det brukar inte heller bli så mycket körande på fritiden, jag har andra intressen också. Vi brukar göra cirka tio gemensamma utfärder i året, säger Stig Österholm.
Nödvändigt med verktyg
I och med att mopederna har en del år på nacken händer det ibland att motorerna inte startar. När Kalevi Kairemo försöker kicka i gång sin Tunturi sport från 1970 fungerar inte motorn .
– Det är lite märkligt, jag hade ju i gång mopeden för en liten stund sedan bara, säger han.
Som tur är finns det många erfarna mopedförare i sällskapet och efter lite fixande och trixande fungerar hans moped som den ska igen.
– Just av den anledningen att mopederna kan få plötsliga driftsfel när vi är på utfärd har vi två skåpbilar utrustade med verktyg med oss, säger medlemmarna.