Under en presskonferens på tisdagen betonar Li Andersson att anvisningarna är generella och att det är bättre att skolorna själva fattar de konkreta besluten anpassade efter de egna lokala förhållandena.
– De har den bästa expertisen och ansvaret för de praktiska arrangemangen.
Bland anvisningarna listas bland annat god handhygien och att undervisningsgrupperna ska hållas åtskilda i den mån det är möjligt. Skolorna ska också undvika gemensamma samlingar, men det är tillåtet att samlas inom enskilda klasser. Lärare ska inte röra sig mellan elevgrupper.
För elever i riksgrupperna är det den vårdande läkaren som bedömer om det är tryggt att återgå till skolan. För skolpersonal i riskgrupper är det företagshälsovården tillsammans med arbetsgivaren som avgör.
Om en smittspridning skulle uppstå i en enskild skola har myndigheterna möjlighet att fatta beslut om att stänga den, eller en del av den, igen, säger Li Andersson. Det finns dock inga bestämmelser för enskilda skolor eller regioner, utan anvisningarna är allmänna.
Normal lagstiftning igen
Under presskonferensen kommer flera frågor upp kring risken för smittspridning mellan eleverna och nödvändigheten i att öppna skolorna igen. Li Andersson svarar att den normala lagstiftningen för grundskolorna nu är i kraft igen.
– Våra hälsovårdsmyndigheter bedömde att det inte finns något nödvändigt skäl att upprätthålla begränsningarna. I en sådan situation är det inte ens juridiskt möjligt att upprätthålla restriktionerna.
Hon säger också att det är viktigt att kunna kartlägga elevernas inlärning och välbefinnande efter den långa distansundervisningen.
– De här veckorna har betydelse, säger hon.
Otto Helve, barninfektionsläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, framhåller att barnens roll som smittspridare vid just det här viruset är mindre än vuxnas.
– Det ser ut som att coronaviruset sprids mellan barn mycket mindre än en vanlig influensa. Vid en vanlig influensa smittas barn ofta och sprider smittan effektivt. Det betyder att skolstängningen har en liten effekt på epidemin, säger han.
Utbildningsstyrelsens anvisningar till skolorna:
Eleverna
I skolan ska man undvika närkontakt till exempel med hjälp av olika lokalarrangemang.
Eleverna ska dagligen få handledning i goda hygienrutiner. Då man instruerar ska man ta hänsyn till elevernas ålder.
Kontakt mellan elevgrupperna ska undvikas på rasterna, vid skolmåltiden och då man rör sig mellan olika utrymmen.
Man ska undvika att andra än eleverna och skolans personal vistas på skolans område. Varje enhet ska fastställa förfaranden som lämpar sig för den egna situationen och ge vårdnadshavarna, familjerna och samarbetsparterna anvisningar om hur de ska agera.
Personalen
Närkontakt mellan personalen ska minimeras.
I kommunikationen mellan personalen och för att hålla kontakt sinsemellan ska man använda digitala förbindelser.
Man ska undvika att röra sig mellan olika enheter under samma dag.
Undervisningen
I åk 1–6 ska undervisningen i huvudsak ordnas under klasslärarens ledning, så att man kan förenhetliga undervisningen och följa timfördelningen.
I åk 7–9 kan undervisningsgruppen variera om det inte är möjligt att ordna undervisningen på annat sätt.
I åk 7–9 är det möjligt att läraren byter undervisningsgrupp under dagen om undervisningen inte kan ordnas på annat sätt.
Man ska undvika att eleverna flyttar sig från ett utrymme till ett annat, det rekommenderas att varje elevgrupp studerar i egna utrymmen. Specialutrymmen, såsom slöjdsalen, kan användas om man städar efter och före en lektion.
Undervisningsgrupperna ska, om möjligt, hållas isär, och man ska sträva efter att ordna undervisningen i skift och hitta lämpliga lokaler för undervisningen.
I vissa ämnen består undervisningsgrupperna av elever från olika klasser. Det betyder att elevens undervisningsgrupp kan variera under dagens gång.
Eleverna ska i huvudsak endast använda sina egna material och redskap. Man ska undvika att använda gemensamma redskap som man inte enkelt kan tvätta eller hålla rena.
Mångvetenskapliga lärområden kan inkluderas som en del av skoldagarna.
Bedömningen av lärandet ska vara mångsidig och grunda sig på mångsidiga prov på kunnande som eleven visat under läsårets gång. Det finns därför inte orsak att använda de sista veckorna till att hålla extra prov.
Då man ordnar undervisningen för de två sista veckorna är det viktigt att stödja elevernas välbefinnande.
Bedömningen ska genomföras i enlighet med Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen (2014).
Det är skäl att ordna rasterna i skift.
Skolmåltiden
Man ska lokalt göra upp tydliga instruktioner för skolmåltiden där man tar i beaktande den allmänna hygienen, gruppstorlekarna och hur man undviker onödig närkontakt. Detta görs i samråd med personerna som ansvarar för bespisningen i skolorna.
Smittspridningen ska förhindras genom att man undviker att många personer äter samtidigt i skolans matsal.
Det lönar sig att ordna måltiderna i flera skift än normalt för att antalet elever som äter samtidigt ska hållas på en låg nivå.
Måltiden kan i mån av möjlighet ordnas i klassrummen.
Om det är möjligt ska maten serveras färdigt på tallriken åt eleverna. Man ska fästa särskild uppmärksamhet vid hygienen i samband med serveringen av maten.
Måltiden kan också ordnas i form av lunchförpackningar åt eleverna.
Fredrika Fellman