Bernt Randelin är talesman för dem som absolut motsätter sig att Grelsby kungsgårds marker splittras. Ändå bor han själv på en tomt som styckats ut från kungsgården.
- De allra flesta ålänningar bor på mark utstyckad från kronan, säger han.
fakta
Grelsby Kungsgård
1556 grundade Gustav Vasa de tre kungsgårdarna Grelsby, Kastelholm och Haga för att producera mat för kronan.
1934 arealberäknades Grelsby kungsgård till totalt 980,78 hektar.
Fram till 1939 var gården orörd men då fick torparna lösa in sina arrenden .
I dag är gården totalt 453,4 hektar stor.
41 hektar utgörs av åkermark och cirka 10 hektar av bete på västra sidan av landsvägen mot Geta. De ingår i det planerade markbytet.
Också uthusen men inte mangårdsbyggnaden ingår i bytet.
FASTIGHET För att kunna bygga golfbanan i Godby/Ämnäs måste landskapet byta till sig mer mark. I utbytespotten ligger all jordbruksmark, 41 hektar, vid Grelsby kungsgård plus cirka tio hektar bete och dessutom en del skogsmark. Det vill landskapet byta mot mark som familjen Dahlman äger i Godby.
Men det vill inte Bernt Randelin som blivit något av en talesman för dem som motsätter sig markbytet.
Fel splittra kulturarv
Hans motivering är att det är fel att splittra kungsgården.
- Jag är emot att man splittrar ett kulturarv. Man skär ut de bästa bitarna - åker, äng och skog, säger han.
Men du bor ju själv på en tomt i Grelsby som styckats ut från kungsgården.
- Jag har svårt att se relevansen mellan mitt engagemang och att jag bor på en tomt som en gång hört till kungsgården. De allra flesta ålänningar bor på mark som styckats ut från kronan, säger han.
Arrendetorp löstes in
Bernt Randelin bor på tomten Källbacken som ursprungligen kommer från kungsgården. På 1930-talet gjordes en reglering och lagändring som innebar att torparna skulle få lösa in sina arrendetorp. 1939 löste 23 torpare in sina jordlotter från Grelsby kungsgård och i samma förrättning bildades fastigheten Finnbacka.
Från Finnbacka har det sedan under årens lopp styckats ut tomter, bland annat tomten Källbacken 1994 där Bernt Randelin bor och också den fastighet som i dag heter Finnbacka gård.
Mindre än hälften kvar
Inför inlösningen 1939 gjordes 1934 en arealberäkning då man slog fast att Grelsby kungsgård bestod av totalt 980,78 hektar. I dag är gården totalt 453,4 hektar stor.
- Det vore viktigt att bevara det som återstår av kungsgården intakt, säger Bernt Randelin, invald i Finströms fullmäktige för liberalerna.
Ekologiskt jordbruk
Han skulle vilja se att gårdens marker användes till rekreation, fiske, jakt, paddling och insjöfiske vintertid. Han anser att en förvaltare bör tillsättas och jordbruksmarken bjudas ut på långtidsarrende med krav på ekologiskt jordbruk. Han påpekar att största delen av Ålands befolkning får sitt dricksvatten från Grelsby kungsgårds tillrinningsområde.
Hur det går med satsningen på en golfbana, och därmed med markbytet, får vi sannolikt veta på fredag då Viveka Eriksson (lib) lägger fram förslaget till regeringsprogram. Allra senast avgörs frågan då lagtinget klubbar budgeten i december. 3,5 miljoner euro föreslås för den golfbana som förutsätter det omdiskuterade markbytet.
Kerstin Österman