Under evenemanget Energi Arena på Blomstringe i Jomala i går gick OX2 ut med information om ett hittills hemligt projekt, som förverkligas i samarbete med bolagen Under Ytan och Nemo Seafarms samt Johan Mörn.
Det hela går ut på att utarbeta och testa olika metoder som skulle kunna öka den biologiska mångfalden i samband med de havsbaserade vindkraftsprojekten Noatun Nord och Syd.
Johan Mörn har upplåtit Björkskär och de närliggande vattenområdena till det treåriga projektet.
– Vi vill se hur våra organismer beter sig i en vindpark – hur kan vi underlätta för arter som torsk, blåmussla och blåstång för att kunna öka biodiversiteten i de här områdena?, säger Lotta Nummelin, marinbiolog vid OX2.
Höga mål
En rad olika metoder ska utredas, bland dem torskhotell och en ökad reveffekt kring vindkraftverkens fundament. Åtgärderna kombineras med till exempel artificiella rev i området, skapande av fiskhabitat och odling av blåmusslor. Ambitionen är också att starta upp en algodlingsindustri på Åland, och att tången och algerna som produceras i områdena i framtiden ska kunna köpas i matbutikerna.
– Vi jobbar dels med att minska eutrofieringen (övergödningen reds. anm.), dels med att titta på restaurering av ekosystem, säger Joel Lindholm, grundare av Under Ytan Ab.
Även på land
Tanken är alltså att de havsbaserade parkerna ska rymma mer än bara vindkraft och att olika företag och gärna även forskare ska kunna samverka i områdena. Förutom aktiviteter i och på havet ingår även landbaserade sådana i konceptet, och aktörerna hoppas att verksamheterna ska attrahera turister och andra nyfikna.
– Det blir också en lokal där vi förökar algerna under kontrollerade förhållanden för att få dem att fastna på det substrat som vi vill ha ut i havet, säger Magnus Hanstén vid Nemo Seafarms Oy – ett finskt företag som utvecklar just olika tekniker för algodling.
Lotta Nummelin berättar att bottnen i de aktuella områdena på norra Åland är ganska mjuk. Som en del av projektet ska hårda material med olika strukturer placeras ut i havet.
– Vi vill se vad som koloniseras på en målad yta, en rå stålyta, om det är skillnad på ljust och mörkt, glansigt och matt – det är bara att testa.
Projektets slutsatser kommer enligt OX2 att ha en direkt påverkan inte bara vid etableringen av parkerna Noatun Nord och Syd, utan även de tre parker som OX2 utvecklar i Bottenviken. Det genom att resultaten kan avgöra vilken typ av fundament och andra strukturer som beställs.