Från räddningstjänstens sida sticker inte Godby med omnejd ut vad gäller alarm och utryckningar.
– Jag upplever inte att vi har haft något där som sticker ut på något vis. När soptunnan brann (incident för ett par veckor sedan, reds. anm) var det den första händelsen för vår del vad jag vet, säger brandmästare Krister Koskinen.
Kommissarie Martin Österman, chef för polisens övervaknings- och utryckningsenhet, säger att de har kännedom om den senaste tidens händelser.
– Det är några enstaka fall som skett den senaste veckan, sedan känner jag inte till några andra oroligheter, säger han och fortsätter:
– Jag skulle åtminstone inte säga att det är mer stökigt i Godby än på andra platser. Överlag sker det så klart fler störningar när många samlas på samma ställe, och där är Mariehamn och Godby två av dessa platser, men som jag ser det är det inget utöver det vanliga som skett i Godby. Det är av betydelse att man anmäler till polisen om man blir utsatt för exempelvis ovälkomna dörrknackningar eller äggkastning. På så sätt kan vi inrikta vår övervarkning till platser och tidpunkter då störningarna sker.
Hur ofta är ni på plats i Godby?
– Vi rör oss dagligen där. Vår målsättning är att röra oss över hela Åland och att försöka vara närvarande på så många platser som möjligt, men just nu satsar vi lite extra på förebyggande arbete genom närvaro och dialog i Godby eftersom allmänheten upplever att det är oroligt där.
Martin Österman kan inte kommentera de specifika fall av äggkastning och busknackningar som ska ha skett, men han konstaterar att det är olagligt.
– Det kan då röra sig om hemfridsbrott och skadegörelse i första hand.
Har du något råd att ge föräldrar som misstänker att deras barn är ute och kanske gör sådant här?
– Generellt skulle jag säga att det skadar inte att som förälder också jobba i förebyggande syfte. Ta en diskussion hemma och förklara att det kan leda till anmälan och att det kan bli ersättningskrav.