På förmiddagen den 11 augusti lämnar två finska jaktplan av typen F/A-18 Hornet Leeuwarden och holländskt territorium för att flyga tillbaka till hemmabasen i Pirkkala utanför Tammerfors. Någon gång vid 11-12-tiden flyger de två jaktplanen över Åland i ostnordostlig riktning.
Enligt landshövding Peter Lindbäck finns det i nuläget inga andra förklaringar till vad det var för plan som flög över Vårdö vid tidpunkten.
– Mycket av informationen jag fått är korrekt. Tidpunkten, riktningen, att det var två plan och att de flög i formation. Det som lämnar ett frågetecken är uppgifterna om höjden.
Enligt Peter Lindbäck ska de två hornetplanen nämligen flugit på 13 kilometers höjd. Något högre än de 10-12 kilometer ovanför marken som kommersiella passagerarflygplan normalt flyger på.
– Det är en hög höjd. Du vet ju själv hur stort ett passagerarplan som flyger på den höjden är. Det som sätter frågetecken kring förklaringen är att flera vittnesuppgifter tyder på att planen flugit på en lägre höjd.
Samtidigt säger Peter Lindbäck att vittnen uppgett att de sett strimmor efter planens jetmotorer.
– Det gör man inte på låga höjder. Hade vittnesuppgifterna om höjden stämt överens med uppgifterna från försvarsmaken hade saken varit klar. Nu finns det fortfarande ett frågetecken.
Men förklaringen med Hornetplanen anses väl trolig?
– Jag tänker inte gå i polemik med vittnesuppgifterna men just nu är det den enda förklaringen. Berörda myndigheter har vänt på det här mysteriet många gånger. Nu har man meddelat att man inte kommer längre i utredningen. Det här är den enda förklaringen.
Upplever du att utredande myndigheter tagit informationen på allvar?
– Jag har varit i kontakt med Gränsbevakningen på både lokal och rikstäckande nivå många gånger. Man har lagt ner mycket arbete och begärt noggranna utredningar från försvarsmakten.
Offentligt
I slutet av förra året kränkte ett svenskt plan finskt territorium söder om Åland. Max Arhippainen, kommunikationsdirektör vid Försvarsministeriet, sade då till Ålandstidningen att det i början av 2000-talet var många luftrumskränkningar i Finland. Efter det ska alla luftrumskränkningar ges offentligt utrymme oavsett hur obetydliga de kan te sig.
Tror du det finns något scenario där försvarsmakten kan välja att inte avslöja information om den här typen av händelser?
– Min erfarenhet är att varje gång det varit fråga om en kränkning av Finlands territoriella luftrum har det gjorts noggranna utredningar och att offentligheten genast informerats om saken. Det finns inte heller någon anledning för försvarsmakten att säga att planen flugit på en annan höjd än de gjort. De får göra överflygningar över Åland bäst de vill. Det som är sagt är att Åland ska informeras om försvarsmakten planerar övningar på åländskt territorium, och att vi önskar att de inte flyger över tätortsområden på låg höjd, säger Peter Lindbäck.
Kevin Eriksson