I början av sjöfågelstammens häckningstid befann sig två arbetare ute vid naturreservatet för att renovera en bastu på en intilliggande holme. Det var då man upptäckte materialet.
De kontaktade tillsynsmannen Ulf Fellman för att höra sig för om han visste vad som låg i strandkanten.
– Vi meddelade omedelbart sjöbevakningen som imponerande snabbt ryckte ut och var på platsen inom en timme, säger han.
Ulf Fellman och sjöbevakningen sanerade tillsammans bort motsvarande cirka fem sopsäckar av den kletiga massan.
– Vi ville göra det med en gång innan den riskerade att ta sig upp på stranden, men delar av klumparna flöt ändå upp.
Thomas Mattsson som är brandinspektör vid Räddningsområde Ålands landskommuner (RÅL), säger att såväl sjöbevakningen som RÅL gjorde bedömningen att det var för små mängder material för att dra i gång en omfattande sanering.
– Inga fler observationer av materialet har heller rapporterats in under maj, säger han.
Utsläpp eller vrak?
Niklas Karlman som är biträdande avdelningschef vid landskapets infrastrukturavdelning säger att man ännu inte vet om det rör sig om ett utsläpp.
– Vi har låtit göra en analys av proverna och laboratoriet i Sverige kan inte med säkerhet fastställa att det de facto är någon form av olja.
Hur går ni vidare med ärendet?
– Det är för tidigt att säga eftersom analyserna ännu inte ger tillräckliga svar. Men vi ska undersöka hur utbrett det är och om allt kan saneras bort.
Kan en polisanmälan bli aktuell?
– Det vet vi heller inte ännu, för att göra en polisanmälan behöver vi först veta exakt vad det rör sig om för ämne.
Stefan Rumander som är vd vid fastighetsverket, säger att man har uppdagat nedsmutsning vid naturreservatet samt att provtagning är gjord.
– Men i nuläget kan vi inte med säkerhet avgöra huruvida det handlar om ett traditionellt utsläpp eller om något fartyg har tvättat sina tankar eller om det till och med kan komma från något vrak i området.
Troligen fett från båt
Miljöskyddsinspektör Magnus Eriksson vid Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) säger att man har fått svar på analyserna, men att de inte avslöjar särskilt mycket.
– Man kunde inte riktigt analysera materialet och vi ville främst kontrollera om det handlar om någon form av olja. Gissningsvis rör det sig dock om något fett som härstammar från en båt.
Enligt honom var materialets egenskaper väldigt annorlunda.
– När det låg i vattnet såg det ut som små gråa bollar men uppe ur vattnet, i solen, bytte det skepnad till en mycket klibbig massa – nästan som lera.
Finns det sätt att spåra varifrån materialet kan ha kommit?
– Det finns vissa specialsätt, men det är en väldigt dyr process. Men då behöver man också ha en misstänkt farkost att ta prover från för att kunna jämföra materialen.
Föranleder det skedda några vidare åtgärder från er sida?
– Inte i det här skedet. Men om det dyker upp mera av materialet, blir vi sannolikt involverade igen.
Peter Pussinen