När Ålands räddningsmyndighet inledde sitt arbete i maj i fjol samlades alla myndighetspersoner under samma tak. Tre tjänster följde med från Räddningsområde Ålands landskommuner, varav en var räddningschefen Lennart Johanssons.
Även från Mariehamns stad överfördes tre tjänster, men Kalle Nordlunds tjänst som räddningschef omvandlades i den nya organisationen som avtalat till biträdande räddningschef. Kalle Nordlund beviljades kort efter det tjänstledigt fram till slutet av år 2027 för att jobba som chef för Alarmcentralen.
Under det senaste året har Ålands räddningsmyndighet använt tillfälliga lösningar för att täcka upp hans frånvaro, men nu anser räddningschefen, som är föredragande i räddningsnämnden, att det behövs en mer långsiktig lösning.
Krävs mer på fötterna
När räddningsnämnden, med en representant från varje kommun, sammanträdde nyligen föreslog räddningschefen att nämnden ska förorda att tjänsten som biträdande räddningschef dras in och att en ny brandinspektörstjänst i stället inrättas. Den biträdande räddningschefens uppgifter skulle enligt förslaget fördelas i den föreslagna organisationen.
Mariehamns representant Julia Birney säger att nämnden var enig om att återremittera ärendet.
– Det var en hel del frågor som kom upp under mötet – vi saknar pusselbitar för att kunna sätta en sådan här struktur.
Fakta
Tjänsterna som följde med till den nya myndigheten
Från Ålands landskommuner:
• En räddningschef, en brandingenjör/ledande brandinspektör och en brandmästare.
Från Mariehamns stad:
• En räddningschef (ombildades och inrättades som biträdande räddningschef), en ledande brandinspektör och en brandinspektör.
Förslaget:
• Tjänsten som biträdande räddningschef dras in och en ny brandinspektörstjänst inrättas. Den nya tjänsten tillsätts tidsbundet fram till slutet av 2027.
• Den nuvarande tjänsten som brandingenjör/ledande brandinspektör ombildas till en renodlad brandingenjörstjänst.
Källa: Ålands räddningsnämnds protokoll.
Nämnden vill dels ha en motivering, dels en analys både av varför förändringen är nödvändig och av hur arbetsfördelningen ska fungera i framtiden.
– Vi måste ha ett servicenivåbeslut och vi måste veta vad organisationen ska göra och hur det ska delegeras. Först efter det kan vi sätta organisationen, säger Julia Birney.
Ville ha inriktningsbeslut
Lennart Johansson säger till Ålandstidningen att hans förslag att ta bort den biträdande chefstjänsten skulle ge en mer platt organisation, med tre i stället för fyra olika nivåer. Dessutom skulle en sådan omorganisation möjliggöra en tydligare ansvarsfördelning och specialisering på de respektive brandinspektörstjänsterna.
Har du sett indragningen av den biträdande räddningschefstjänsten som en permanent lösning?
– Innehavaren av tjänsten är ju tjänstledig, det hade blivit en förhandling.
Ingen har diskuterat det här med Karl Nordlund. Hur tänker du kring det?
– Man måste börja någonstans, det går inte att förhandla först och så backar man kanske sedan. Det behövs först något slags inriktningsbeslut, att nämnden kan tänka sig att gå vidare med det här. Men i det här skedet gillade nämnden inte riktigt förslaget.
”Ingen diskussion har förts med mig”
För Karl Nordlund kom förslaget om att hans tjänst som biträdande räddningschef ska dras in och inrättas som en ny som en överraskning.
– Det är klart att jag inte är tillfreds med förslaget, säger han.
Karl Nordlund var tidigare räddningschef i Mariehamn. När den gemensamma räddningsmyndigheten bildades i fjol blev han biträdande räddningschef under Lennart Johansson.
Karl Nordlund är tjänstledig fram till slutet av 2027, och jobbar nu som chef vid Alarm- och lägescentralen.
Har räddningschefen fört någon diskussion med dig om det här förslaget?
– Nej. Förslaget såg jag första gången i princip en vecka före mötet.
Nyligen var Karl Nordlund med flera kallade till avslutande av samarbetsförhandlingar. Själva förhandlingarna hölls redan inför bildandet av den nya myndigheten, så till den delen inga överraskningar. Men nu hade plötsligt en punkt om en ny organisation lyfts in. Det var första gången Karl Nordlund fick kännedom om vad som var på gång.
– Jag sade då att jag ville att den punkten skulle lyftas ut ur de avslutande samarbetsförhandlingarna och att ett nytt ärende skulle skapas kring den nya organisationen.
Ställer sig frågande
Karl Nordlund säger att han inte är intresserad av något offentligt bråk kring tjänsterna. Liksom nämnden önskar han däremot mer information om vad som ligger till grund för förslaget.
– Vad är det som inte har fungerat? Det skulle också behöva göras en konsekvensutredning kring det här. Det här är tredje organisationsmodellen på mindre än ett år utan att man har utvärderat de tidigare.
Karl Nordlund frågar sig om den lösning som föreslås är permanent eller inte. Beredningen i ärendet kan nämligen både läsas som att tjänsten dras in permanent och som att den nya brandinspektörstjänsten bara är i kraft till det att Karl Nordlund är tillbaka.
– Jag kan ha förståelse för att man på något sätt kan behöva strukturera om i organisationen medan jag är tjänstledig, men det kanske kan göras på andra sätt än att dra in min tjänst.
– Det finns flertalet behöriga som kan vikariera mig under min tjänstledighet och mig veterligen har inte myndighetens arbetsbelastning minskat. För mig känns det snopet att det här kom så plötsligt. Dessutom vill man ju veta varför, säger Karl Nordlund.