I lördagens tidning slog byggexperter larm om den åländska bygglagstiftningen. Att lagen är tydlig och svarar mot dagens krav är en trygghet för alla parter, och även en förutsättning för att kunna upprätthålla en hög byggstandard.
Enligt experterna sköter de flesta byggföretag sig bra, men det finns undantag.
Ålandstidningen har valt att titta närmare på Finströms Bygg Ab efter flera tips. Vi har talat med ett tjugotal personer som på olika sätt varit involverade i, eller har kunskap om, verksamheten. Cirka hälften är kunder. Fram träder en bild av en företag som lämnar mycket att önska. Det talas om okunskap och slarv, anställda som inte pratar svenska och inte följer gängse byggnormer – och en ägare som inte tar ansvar.
Även om det finns en samstämmig kritik mot byggföretaget, har en del också påpekat att det funnits nöjda kunder, vilket även inlägg på Facebook vittnat om. Så är det inte naturligt att alla företagare någon gång har missnöjda kunder? Den frågan har också ställts till de intervjuade. Men de är eniga: det här är anmärkningsvärt.
Växte snabbt
Många kunder lockades av marknadsföringen. Hemsidan gav ett professionellt intryck och Facebooksidan uppdaterades flitigt. Företaget erbjöd inredningshjälp och samarbeten med andra aktörer.
De två första åren var omsättningen blygsam och på sista raden redovisade man i princip ett nollresultat. 2018 hade företaget två anställda, men företaget växte och hade som mest, enligt Tom Henriksson, uppemot 20 anställda. Åren 2020-2021 dubblades omsättningen, men lönsamheten försämrades. Bland bolagets tillgångar på sammanlagt 428.000 euro år 2021 fanns ett lån på 150.000 euro till det egna företaget Blombergs bygg och måleri (i dag Stickans VVS). Resultatet landade på minus 18.500 euro, och så sent som i maj 2022 gjordes en företagsinteckning på 200.000 euro.
I slutet av juli i fjol begärde Tom Henriksson företaget i konkurs eftersom ” det egna kapitalets förlorats”. Skulderna uppgick till 376.000 euro, varav 178.000 är en skuld till Stickans VVS. Bland de övriga fordringsägarna finns pensionsförsäkringsbolaget Veritas och Skatteförvaltningen. Tillgångarna (maskiner, inventarier och varor) uppgick till 181.000 euro.
Bytte namn på Facebook
Efter konkursen fortsatte Tom Henriksson att marknadsföra sina tjänster – men ändrade under hösten namnet till Bra Bygg, som inte finns registrerat någonstans. Han bytte namnet på Finströms Byggs sidor på Facebook, Instagram och på hemsidan, men innehållet var i stort sett detsamma som förut.
Han hade ytterligare en Facebooksida där han erbjöd sina tjänster, även det med ett företagsnamn som inte finns registrerat, Stickans Entreprenad. Företaget marknadsfördes också som en av Finströms byggs samarbetspartners.
De sista jobbrelaterade inläggen på Facebooksidorna gjordes i november. Ålandstidningen kontaktade Tom Henriksson den 17 januari och ställde då frågor om Bra Bygg och Stickans Entreprenad. Han sade att han har flyttat från Åland och inte är verksam här längre. Några timmar senare var Facebooksidorna borttagna. Hemsidan togs bort några dagar senare.
Kommunpolitiker i Finström
Tom Henriksson har nu två företag kvar på Åland, och i december startade han ett nytt företag i Pargas (se faktaruta). Den senaste mandatperioden har han varit första ersättare för Centern i kommunfullmäktige i Finström samt ersättare för ordförande i samhällsnämnden. Så sent som i fredags hade han, enligt kommunen, inte lämnat in någon formell anhållan om befrielse från sina förtroendeuppdrag.
Konkursförfarandet kring Finströms Bygg pågår och är belagt med sekretess.
Ärenden i tingsrätten
Ålandstidningen har begärt ut alla ärenden som rör Tom Henriksson och hans företag från Ålands tingsrätt.
Stämning maj 2022: En tidigare anställd, som sades upp med omedelbar verkan på grund av illojalitet, stämmer Finströms Bygg på knappt 67.000 euro. Företaget yrkar att käromålet förkastas. Ärendet har ännu inte avgjorts.
Fordran maj 2022: Finströms Bygg kräver en privatperson på 4.500 euro för obetald slutfaktura för lägenhetsrenovering gjord 2021. Kunden har hållit inne med pengarna eftersom renoveringen dels var kraftigt försenad, dels behäftad med många fel, vilket listas i ett protokoll från en utomstående expert.
Tredskodom okt 2022: Finströms Byggs konkursbo ska ersätta en privatperson med 18.200 euro + ränta för en felaktig badrumsrenovering. Ärendet behandlades initialt i konsumenttvistenämnden som konstaterade att tjänsten inte utförts med yrkesskicklighet och omsorg. Enligt klagomålet till nämnden tog arbetet sex månader i stället för tre veckor, byggarbetarna talade inte svenska och det fanns ett flertal fel i utförandet.
Stämning dec 2022: Finnvera har fordringar på Tom Henriksson för ett personligt borgensåtagande för ett banklån till Finströms Bygg.
Tredskodomar 2022/2023: Stickans Gräv ska betala sammanlagt 13.400 euro + ränta till två olika företag för obetalda fakturor.
Tom Henrikssons företag
Finströms Bygg Ab: Grundades 2012 under namnet Active Projects, verksamt inom it, konsult- och projektarbeten. Bytte 2018 namn till Finströms Bygg. Försattes i konkurs den 23 augusti 2022.
Stickans Gräv Ab: Grundades 2021 under namnet Finströms Elementhus Åland Ab. Verksamhet: byggbranschen. Bytte 2022 namn till Stickans gräv. Företaget finns på Ilta-Sanomats så kallade protestlista med skulder på 6.000 euro.
Stickans VVS (enskild näringsidkare): Grundades 2005 under namnet Northacre Consulting, då verksamt inom it, programutveckling, målnings- och renoveringsarbeten. Bytte 2005 namn till NC-Design, och 2016 till Blombergs Bygg och Måleri. 2020 registrerades Stickans VVS.
Henriksson Infraplanering Ab: Grundades i december 2022 med hemort Pargas. Verksamhet: Infrastrukturkonsult samt byggnadsplanering.
Källa: Företags- och organisationsdatasystemet samt Patent- och registerstyrelsen
Tom Henriksson har fått ta del av samtliga texter innan publicering. Med hänvisning till den pågående konkursen (som är belagd med sekretess) säger han att han inte kan kommentera något som rör företagen eller kritiken mot honom. Han har dock i mejl (enbart för reporterns kännedom) beskrivit sin version av de fall vi berättar om, men kunderna har dokumentation som styrker deras berättelser.
Utöver detta hävdar han att det finns faktafel i granskningen. Han har getts möjlighet att påvisa dessa och korrigera innan publicering, men han har valt att inte göra det.
Han har ändå skrivit ett långt mejl där han förklarar sin syn på saken och som vi får publicera. Läs det här nedan.
Tom Henriksson: Jag borde ha dragit i handbromsen tidigare
Så här skriver Tom Henriksson i ett mejl till Ålandstidningen.
”Det är beklagligt att flera kunder är missnöjda. Jag kommer inte kunna kommentera de enskilda fallen förrän konkursen är klar eftersom det är under sekretess som alltid vid konkurser. Men jag ser en hel del felaktigheter i det som skrivs och har även bevis för det. Jag återkommer gärna med min syn på saken vid ett senare tillfälle. Det som nu skrivs är personangrepp och smutskastning. Det finns även saker som stämmer.
Jag är alltid mån om att göra kunderna nöjda men i en sådan situation som firman hamnat i så blir det tyvärr kunder i kläm hur man än gör. Jag har sålt större delen av mina tillgångar för att minska skadan för mina kunder. Det som jag kunnat sälja.
Senaste åren har varit tuffa ekonomiskt på grund av bland annat coronapandemin, stigande priser på material på grund av Ukrainakriget bland annat och därför gick projekten mycket dåligt. Jag har haft överlag bra personal men det finns även svagheter i en större arbetsstyrka då vi stundtals haft uppemot 20 anställda. Det är självklart att det blir misstag ibland. Det blir det för alla och vi har alltid stått för de fel vi gjort.
Min personal har till stor del bestått av lettiska arbetare som alla stått skrivna på Åland för att betala skatt på Åland. Det är något jag haft som krav. Jag har sökt åländsk personal men inte fått så många som behövts. Deras löner har legat på 15-20 euro i timmen och de har även haft andra förmåner så som bilar, bra och säkra verktyg samt bra arbetskläder. En del har haft mobiler.
I somras när semesterlönerna skulle betalas ut hade jag inte längre möjlighet att släcka de skulder som firman hade. Med över 80.000 euro i bara semesterlöner och mycket annat därtill så fanns det ingen annan lösning än att sätta firman i konkurs för att minera skadorna för mina kunder och anställda. Jag har alltid gjort mitt yttersta för att göra rätt för mig men det har funnits situationer som inte gått att lösa där kunden själv valt att avsluta kontraktet vid grundarbetet. Då kan jag inte hjälpa dem tyvärr, då de valt den vägen.
Enligt lag har man rätt att åtgärda eventuella fel. Alla halvfärdiga projekt har vi erbjudit oss att göra klara under annat företag. Kunderna har dock valt att avbryta samarbetet efter att firman slog fast. Vilket man förstår.
Jag är ledsen för att en del blivit drabbade ekonomiskt i de här fallen. Hade jag fått möjligheten att göra klart och åtgärda eventuella brister hade jag förstås gjort det. Flera kunder har avsiktligt låtit bli att betala arbeten vi utfört och då har vi såklart avbrutit arbetet.
Jag vet att det brustit i mitt ledarskap flera gånger under alla dessa år jag varit i branschen. På mer än 250 jobb så har jag även väldigt många nöjda kunder. I de kompetensområden jag inte själv haft tillräcklig kunskap har jag anlitat externa konsulter. Men vi har säkert kunnat göra saker bättre i vissa fall. Nu har jag valt att ta en paus i företagandet i stor skala då jag fokuserar på att fullfölja min utbildning till byggnadsingenjör i Finland.
Jag har även försummat min familj då jag arbetat för mycket under många år, och därför behöver jag nu ändra fokus. Jag och min familj är hårt drabbade själva och det här är otroligt jobbigt för oss. Ansvaret jag känner för mina före detta anställda och deras familjer är även det stort och jag borde ha dragit i handbromsen tidigare.”