I Ålandstidningens granskning av byggbranschen har vi kunnat visa på hur fel det kan bli. Oberoende vad orsaken är kan det vara svårt att reda upp på egen hand, kund och entreprenör har inte sällan olika uppfattningar om vad som hänt. I sådana fall kan det vara bra att ta hjälp av någon utomstående, till exempel en konsumentrådgivare. Tuomas Nymark har den funktionen på Åland.
– Det är samma personer och företag som återkommer och som beter sig på ett sätt som kan anses vara osakligt och bryta mot lagen. Men de flesta företag har jag aldrig haft att göra med, säger han.
– Jag säger inte att det inte finns problem där, frågan är hur man löser dem.
I första hand försöker han råda konsumenten att hantera ärendet själv. Om det inte lyckas går han igenom ärendet och gör en egen bedömning. I sista hand medlar han mellan parterna för att få till en lösning som han anser följer lag och praxis. I rollen som konsumentrådgivare ska Tuomas Nymark vara objektiv. Även om det är konsumenten som kontaktat honom företräder han inte någon av parterna, poängterar han.
– Vissa ärenden är för stora för mitt mandat, då hänvisar jag till jurist eller konsumenttvistenämnden.
Däremot är det inte alltid företagen som är bekymret, tillägger Tuomas Nymark. Konsumenten kan också ställa orimliga krav.
– En del människor vill använda mig som slagträ i sina ärenden, men jag kan inte hjälpa om jag inte får en rättvis bild.
De flesta byggärenden som hamnar på Tuomas Nymarks bord rör renoveringar. Nybyggen av hus har han minst bekymmer med, säger han. Och det allra vanligaste problemet vid nybyggen är att entreprenören bryter mot konsumentskyddslagen gällande standardersättning för dröjsmål.
– Om det blir en försening, och det inte är force majeure, har man rätt till ersättning enligt en schablon.
Skriv alltid ett avtal
Men det finns förstås en hel del man kan göra för att minimera risken för problem. Ett otydligt avtal kan till exempel vara grunden till en tvist. I Finland råder avtalsfrihet och man kan egentligen formulera ett kontrakt hur som helst. Konsumentskyddslagen begränsar avtalsfriheten för att skydda konsumenterna. Tuomas Nymark föreslår att man följer ”allmänna avtalsvillkor för konsumentköp och montering av huspaket och -element” som är uppgjorda av husbyggarnas förening PPT. Avtalsvillkoren finns på nätet, och följer konsumentskyddslagen.
– På Åland använder man ofta svenska avtal, men vissa av delarna där bryter mot konsumentskyddslagen i Finland.
Till exempel är schablonbeloppet för ersättningar på grund av dröjsmål lägre i Sverige än i Finland. Men konsumentskyddslagen är bindande, och det innebär att även om man avtalat om något annat är det alltid lagen som gäller.
Vidare ska det tydligt framgå vad som ingår i entreprenaden. Detta gäller även renoveringar samt om- och tillbyggnader, där avtalen ofta är otydliga, enligt Tuomas Nymark. Entreprenören ska också kunna ge ett kostnadsförslag, timdebitering plus moms samt vilka tilläggskostnader som kan uppstå och hur lång tid jobbet ska ta.
– Alla överenskommelser ska vara nedskrivna och bekräftade på något vis.
Om entreprenören inte vill sätta det på pränt kan konsumenten göra det och skicka det till entreprenören.
Granska innan betalning
I de fall man kommer överens om att vissa rater ska betalas i förskott måste entreprenören ge en bankgaranti till kunden i händelse av att man inte klarar av att uppfylla överenskommelsen. I övriga fall ska kunden betala efter att arbetet gjorts.
Tuomas Nymark påminner om att konsumenten har rätt att hålla inne med betalningen om man anser att prestationen inte motsvarar överenskommelsen. Kunden ska också ges skälig tid att granska arbetet innan man betalar.
– Om det finns skäl för reklamation ber man entreprenören åtgärda felen innan man betalar fakturan, eller så betalar man fakturan till den del prestationen är utförd.
Problem uppstår när kunden betalar trots att arbetet inte motsvarar det man beställt.
– Det bästa är att man ringer mig innan man betalar. Det sämsta läget är att betala och sedan ringa mig.
Om Tuomas Nymark inte når en förlikning, vilket han ändå gör i de flesta fall, kan ärendet tas till konsumentskyddsnämnden, som ger en rekommendation. Om företaget inte hörsammar detta kan kunden ta ärendet till tingsrätten med nämndens rekommendation i bagaget.
Anlita en expert
I de fall man inte tar en totalentreprenad där entreprenören sköter allt, utan man själv blir ensam byggherre utan att ha kompetensen, rekommenderar Tuomas Nymark att man anlitar en utomstående expert som kan granska att olika skeden under bygget går rätt till. Även om det kostar en slant är det billigare än att reda upp felen efteråt, säger han.
Konsumentskyddslagen
I Konsumentskyddslagens 9 kapitel stipuleras om Köp av huselement samt byggnadsentreprenader. Där står också tydligt vad som händer om något går fel, till exempel:
• Kundens rätt att hålla inne med betalningen vid dröjsmål samt standardersättning, hävning och skadestånd vid dröjsmål.
• Fel i prestationen, och påföljder vid fel.
• Villkor kring pris och betalning.
• Påföljder då beställaren bryter mot avtalet.
Så skriver du kontrakt
Pienitaloteollisuus (PTT) har tagit fram allmänna avtalsvillkor för konsumentköp och montering av huspaket och -element. Dokumentet är granskat och godkänt av konsumentombudsmannen. Du hittar det på den här adressen:
www.pientaloteollisuus.fi/document/1/93/d7e810e/sopimusehdot_ruotsiksi…
Avtalet är på svenska.