Doconomy, med Ålandsbanken och Wiklöf Holding som betydande ägare, förvärvar finansteknologibolaget Dreams Technology. Doconomy distribuerar Åland Index, som mäter konsumenternas klimatpåverkan via deras korttransaktioner. Klimatindexet används av en rad storbanker och finansbolag som Mastercard, Klarna, Nordea och BNP Paribas.
Målet med affären är att snabba på den globala expansionen.
– Vi har letat efter en aktör som kan öka engagemanget, inte bara mäta avtrycket. Det gäller att åstadkomma beteendeförändring, det bygger på att det ska vara lätt att göra rätt varje dag, säger Doconomys vd Mathias Wikström.
Utnyttjar beteendeforskning
Förvärvet av Dreams Technology föregicks av en omfattande kartläggning av företagen i sektorn.
– Vi har naturligtvis känt till Dreams via Ålandsbanken och Peter Wiklöf (styrelsemedlem i Doconomy, red:s anm), men vi har gjort vår läxa och kommit fram till att de är bäst i världen.
Genom köpet får Doconomy del av Dreams beteendeforskning för att hjälpa sina kunder att sporra bankkunder och kortanvändare till en mer hållbar livsstil genom sparande, lån och investeringar.
Mathias Wikström kommenterar inte köpeskillingen, men framhåller att det är en stor och långsiktig investering. Det sägs också vara den största affären någonsin inom klimatgrenen av finansteknologi.
Enligt Dagens Industri är affären värd knappt 420 miljoner kronor (cirka 38 miljoner euro).
– Jag kan väl säga så mycket att medias bedömningar brukar vara ganska korrekta.
Ägarandelarna minskar
Köpet finansieras i sin helhet med egna aktier.
– Vi köper 100 procent av Dreams Technology och dess ägare får aktier i Doconomy. Det blir en liten utspädning för de gamla ägarna, men Ålandsbanken är fortsättningsvis en av de absolut största ägarna.
Före affären ägde Ålandsbanken 17 procent av Doconomy. Även Wiklöf Holding och Mastercard är bland aktieägarna, liksom Ingka Investments och Citi Ventures.
– Alla investerare är överlyckliga över den här affären som gör att vi ska bli bättre.
Affären blev möjlig efter att Dreams delades upp i ett två delar. Konsumenttjänsten ligger i ett samägt bolag som drivs tillsammans med den europeiska storbanken BNP Paribas.
– Vi köper teknikbolaget som nu har frihet att sälja sina tjänster även till andra kunder.
Växer mycket kraftigt
Doconomy har gått med förlust sedan starten. Bolaget omsatte 25 miljoner kronor under 2021 och gjorde en förlust på 90 miljoner kronor.
När blir ni lönsamma?
– Vi är fortfarande ett start up-bolag. Nu måste vi gå ut hårt för att växa. Gör man vinst för tidigt så växer man för sakta, men vi ska bli lönsamma. De flesta kunderna finns i Europa, men USA börjar vakna, liksom Sydostasien. Vi har nyligen öppnat kontor i New York och det gäller att ta hand om marknaden. Ingen har gjort det här förut och vi vill inte tappa greppet, säger Mathias Wikström.
Doconomy har i dagsläget 85 banker med totalt 850 miljoner kunder anslutna till Åland Index. Utvecklingen är nu inne i ett intensivt skede med snabb tillväxt.
– De senaste sex månaderna har vi fått in hälften av alla banker. Nu tillkommer två per vecka, så till sommaren kommer vi att vara uppe i hundra. Vi är på väg mot en kundbas på en miljard människor.
Gynnar varumärket Åland
Mathias Wikström understryker att investerarna har visat stor förståelse.
– Jag tycker att det är fantastiskt att Ålandsbankens drygt 10.000 ägare har varit med och skapat förutsättningar för något som når en miljard människor i hela världen. Det innebär en enorm positionering för Åland som varumärke för hållbarhet.
Han noterar att samarbetet med Åland Index föddes över en fika på Bagarstugan i Mariehamn.
– Det vore kul att ha ett jubileum med alla hundra banker på Bagarstugan när vi nått så långt.
Som följd av affären växer Doconomy med drygt 30 personer.
– Totalt blir vi 90 anställda inklusive de som jobbar i Tokyo, San Francisco och New York. Vi är klart störst internationellt, fem gånger större än alla andra aktörer tillsammans.