Kommunen budgeterar för ett resultat på minus 71.000 euro i år.
Ett år av underskott klarar man – däremot är kommundirektör Andreas Johansson oroad över den accelererande kostnadstakten. Han är av åsikten att Sunds förvaltning redan platsar i topp tre bland åländska kommuner vad gäller effektivitet. Det betyder att kommande inbesparingar inte kommer att gå någon förbi.
– Givet att vi redan nu har ett litet underskott för 2025 ska vi ta ett omtag och vända på alla stenar som går i kommunen för att försöka stävja kostnadsutvecklingen. Vi gör det på några års sikt i stället för att dra till med hårda och oproportionella åtgärder bara för att få ett nollresultat nu, säger Andreas Johansson.
Under 2025 ska kommunen utreda inbesparingar i den icke lagstadgade verksamheten. Samarbeten som kan komma att sägas upp framöver är bland andra de med Medis (se artikel i ÅT den 2 januari) och med Ålands kommunförbund.
Sälja platser
Dessutom ska effekterna av ett utträde ur Oasen utredas under 2025 och i det ingår att se närmare på hur en flytt av klienterna på Oasen och Sunnanberg kan genomföras. Sund äger i dag två andelar vid Oasen och betalar för det drygt 40.000 euro om året i grundavgift och avskrivningar.
I dag står halva Tallgårdens servicehus tomt – och här vill kommunen öka beläggningsgraden genom att sälja fler platser inom äldreomsorgen till andra kommuner.
Ändringar inom äldreomsorgen ses som den enskilda åtgärd som kan ha störst påverkan på kommunens ekonomi både på kort och lång sikt.
Byggnadstekniska nämnden ska dessutom utreda och föreslå huruvida Sunds kommun ska upphöra med att tillhandahålla snöplogning och även fritidsverksamhetens framtid ska diskuteras.
Stora investeringar
Samtidigt är investeringstakten hög, i budgeten viks nästan 800.000 euro för olika satsningar – vilket är ”alldeles för mycket”, säger Andreas Johansson. Hans uppfattning är nämligen att kommunpolitikerna varken vill höja skatterna eller gå till banken.
– Men det går inte att hålla de målsättningarna om vi ska fortsätta investera i den här takten.
Bland annat ska 20.000 euro satsas på ny utrustning till gymmet och 130.000 euro på en grundförbättring av Tomtens väg. Byte av yttertak på Stenhaga hyreshus beräknas kosta 165.000 euro och ett utbyte av skolans ventilationsaggregat 133.000 euro.
Kassan beräknas sjunka från drygt 2,5 miljoner euro (hösten 2024) till 2,1 miljoner per den sista december 2025.
Årsbidraget, det vill säga hur mycket internt tillförda medel som återstår att använda efter att de löpande utgifterna betalats, budgeteras till 366.000 euro.