Det var i höstas som Mariehamns stad beviljade ett tilläggsanslag på 100.000 euro för en så kallad IOT-plattform, alltså en plattform som samlar in och analyserar data från olika enheter i syfte att förbättra till exempel stadsplanering och energieffektivitet.
Nu har den första delen av projektet blivit synlig ute i stadsbilden då kameraliknande flödesmätare placerats ut på sex platser längs Torggatan, Ålandsvägen och Storagatan. Flödesmätarna ser på trafik och flöden, exempelvis antal människor, cyklar, motorcyklar, personbilar, paketbilar, lastbilar och bussar.
– Syftet är att få reda på flödena i staden. Var är det belastningar, när och hur rör sig människor och så vidare, säger Terese Flöjt som är verksamhetsutvecklare på Mariehamns stad.
Vad kan datan leda till för eventuella åtgärder?
– Det kan till exempel vara underlag för en diskussion om öppettider i centrum. Den här typen av data är också sådant som kan vara till stor hjälp för dem som planerar vägdragning och trafiken i korsningsområden.
Knappt hälften
Kostnaden för trafikflödesmätningen med sensorer uppgår till knappt hälften av IOT-projektets budget på 100.000 euro. För uppdraget har det finska företaget MarshallAI anlitats.
– I det ingår att vi kan använda sensorerna året ut men också en analysdel där vi får ta del av färdigprocessat material och deras expertkunskap.
När det gäller integritetsfrågan säger Terese Flöjt att bildmaterialet överförs från kamerorna till MarshallAI:s privata nätverk. Bildmaterialet som laddas ner anonymiseras så att ansikten och registernummer på fordon inte är igenkännbara, och raderas efter analys inom 48 timmar.
– Det här är ett finländskt företag med lång erfarenhet på det här området och vi känner oss helt trygga.