Finlands förbindelser ut i världen och företagens förväntningar på en förbättrad internationell tillgänglighet är ämnet för en ny rapport som branschorganisationerna Finlands Näringsliv, Palta och Byggbranschen har tagit fram.
Enligt ett pressmeddelande från Finlands Näringsliv kräver Östersjöns sårbarhet att Finland utvecklar nya logistikvägar för att säkra transportförbindelserna till övriga Europa och världen.
Man anser att detta måste utredas under denna regeringsperiod och man nämner särskilt viken av att börja utreda möjligheten att få en fast förbindelse över Östersjön som knyter samman Helsingfors och Stockholm.
Andra förbindelser över Östersjön som man anser måste utredas är mellan Vasa och Umeå samt mellan Helsingfors och Tallinn.
”Väldigt positivt”
Närings- och miljöminister Jesper Josefsson kallar rapporten för den bästa nyheten i år, bland annat eftersom den betonar att internationella trafikförbindelser är avgörande för Finlands överlevnad.
– Det här är väldigt positivt för Åland, både på lång och kort sikt, säger han.
Han tror att Finlands regering och statsminister Petteri Orpo kommer att ta till sig innehållet.
– Det väger tungt att det är Finlands Näringsliv som ligger bakom rapporten. Vd:n Jyri Häkämies är tidigare näringsminister och försvarsminister och han tillhör Samlingspartiet precis som statsministern.
I rapporten riktas ett särskilt intresse mot förbindelsen till Stockholm.
– Den skulle ha störst effekt för Finlands ekonomi, vilket är mycket positivt.
Inte orimligt
Rapporten är även positiv för sjöfarten, säger Jesper Josefsson. Det föreslås till exempel att intäkterna från handeln med utsläppsrätter ska gå till sjöfarten för att främja användningen av hållbara bränslen. Det nämns också att 95 procent av Finlands utrikeshandel sker genom sjötransporter i Östersjön.
– Det belyser hur viktig vår sjöfart är. Det ger oss också utrymme att trycka på för förenklingar av skattegränsen.
Finns det något som landskapsregeringen kan göra i fråga om förbindelserna?
– Vi ska inom kort bjuda in Finlands Näringsliv till ett möte och visa att vi tycker att det här är intressant och att vi vill vara en aktiv part i det.
– Många tänker säkert att detta låter helt orimligt. Men om man går in för det kanske man bygger ihop Åland och Finland först. Kostnaden för det är inte orimlig. För Åland är det en gigantisk summa, men den är inte orimlig för Finland med möjligheten till EU-finansiering, säger Jesper Josefsson.
Det kan vara mer utmanande att bygga en förbindelse mellan Åland och Sverige, tror han.
– Men det kan finnas ett stort intresse från finskt håll av att det bara skulle krävas fartyg mellan Åland och Sverige.