Finlands regering beslutade förra året att från och med årsskiftet höja momsen på flera produkter och tjänster från tio procent till 14 procent. Böcker är en av de produktgrupperna som omfattas.
På Mariehamns bokhandel har man under torsdagen börjat prismärka om böckerna. Pernilla Söderlund berättar att bokhandeln i höstas valde att själva absorbera kostnaden när regeringen höjde den allmänna momssatsen från 24 procent till 25,5 procent.
– Men nu när de höjer momsen även på böcker klarar vi inte av det. Det går inte. Därför höjer vi nu priserna på hela boksortimentet.
Pernilla Söderlund påpekar att det extra arbete som svenska leverantörer sedan ett år tillbaka måste lägga ner för att skicka varor till Åland är en annan faktor som har bidragit till de bokhandelns pressade marginaler.
– Det är att sitta med Svarte Petter på hand att vara bokhandlare på Åland just nu.
Näst högst i Europa
Med momshöjningen på böcker blir Finland det land i Europa som har den näst högsta bokmomsen.
– Det blir förödande när Sverige samtidigt har en bokmoms på sex procent. Finland har höga ambitioner när det gäller att utbilda sin befolkning och då är det här fel väg att gå. Staten behöver pengar men jag tycker att det finns annat man kunde höjt momsen på. Jag hoppas verkligen att det inte får så stora konsekvenser, men det blir helt klart svårare att driva bokhandel.
Momssatserna i Finland
Den allmänna momssatsen i Finland, som omfattar de allra flesta produkter och tjänster, höjdes till 25,5 procent den 1 september förra året. Utöver det har Finland två reducerade momssatser på 10 respektive 14 procent, och sedan årsskiftet har flera produkter och tjänster som tidigare hade en lägre reducerad momssats nu fått den högre reducerade momssatsen. Här är varorna och tjänster som omfattas av ändringen som trädde i kraft vid årsskiftet:
• Böcker (tryckta och elektroniska publikationer).
• Läkemedel.
• Motionstjänster, exempelvis spel- och träningstid på ishallar och för tennis, golf och motion och samt försäljning av skidliftsbiljetter.
• Inträde till kultur-, underhållnings- och sportevenemang, exempelvis teater, cirkus, mässa, nöjesfält, konsert, museum, djurpark, bio, utställning och streaming av dessa evenemang.
• Persontransporter (buss, tåg, taxi, inhemsk flygtrafik).
• Inkvarteringstjänster (hotell, motell, vandrarhem, övernattning på lantgård, plats för tält, husbil och husvagn på campingområde samt uthyrning av stuga).
• Arvoden till konstnär, idrottare eller annan officiell uppträdare om mottagaren av arvodet har ansökt om momsskyldighet för verksamheten.
Fakta: Finansministeriet
Den åländska författaren Carina Karlsson som sitter i styrelsen för Finlands svenska författareförening säger att frågan varit aktuell under hösten.
– Vi har jobbat hårt mot det här eftersom vi tror att det får stor påverkan på läsandet. Vill regeringen att folk ska läsa och utbilda sig är det här helt fel väg att gå. Det är en dålig strategi. När folk redan har en pressad ekonomi drar de ner på sånt som de inte behöver, så jag tror försäljningen av böcker kommer att påverkas.
Hon säger att många författare redan i dag har flera tuffa år i ryggen.
– Om bokförsäljningen minskar påverkar det också författarna. Den här momshöjningen var det sista vi behövde.
Träning och kultur
Motionstjänster, inkvarteringstjänster och inträde till kultur-, underhållnings- och sportevenemang är några andra produktkategorier som berörs av momshöjningen. Peter Meklin som driver gymmet Avancia säger att man nyligen justerat sina priser för att absorbera höjningen.
– Det är lite synd eftersom träning är något som borde främjas. Det bidrar till en bättre folkhälsa om folk tränar och rör på sig, men jag förstår att regeringen agerar när ekonomin är som den är.
Ann-Louise Djupsund, vd på Hotell Arkipelag, säger att man kommer justera sina priser ut mot kund med anledning av momshöjningen.
– Men jag tror inte att det får någon större betydelse för turismen. Det är en marginell höjning.
För teaterverksamheter kommer bland annat kostnaderna för royalties att påverkas, enligt Teater Alandicas ordförande Jonas Danielsson.
– Utgifterna ökar men det är ändå hanterbart. Vi får ta det i beaktande framöver. Vad gäller biljettpriserna finns det många faktorer som spelar in och jag tror att det här får en relativt liten påverkan i slutändan.
Fråga: Vad tänker du om Finlands regerings beslut att höja momsen på böcker?
Bild
Viking Sundlöf: ”Man kanske kunde höjt momsen på någonting annat i stället men jag hoppas och tror att det ändå inte påverkar dem som läser mycket böcker. Jag tror de som köper böcker fortsätter att göra det”.
Bild
Linnea Olin: ”Att det kanske leder till att färre läser böcker, och att jag själv behöver fundera mer kring vilka böcker jag köper”.
Bild
Cecilia Kristankroon och Lina Tuominen: ”Det är tråkigt och negativt för kultursektorn”.
Bild
Inger Sjövall-Mattsson: ”Det är tråkigt. Läsning är viktigt och avkopplande och man läser ofta hur läsandet i samhället minskar, särskilt bland yngre. Det är tokigt att det blir dyrare att läsa när det pratas så mycket om hur viktigt det är”.