Evolvers resa började 2009 då Lasse Kittelsen och Johan Porko grundade bolaget. Tidigare hade de två jobbat tillsammans i bolaget Avanspartners, och på den tiden fungerade man närmast som en rådgivare i olika transaktionsförfaranden. Avanspartners hjälpte bolag i framför allt uppstarts- och tillväxtfas att hitta kapital, och investerare att hitta intressanta bolag.
Redan då hade emellertid tankarna på att göra mer än att bara hitta kapital börjat rota sig. Det fanns en vilja att aktivt börja engagera sig i investeringarna och vara med och bygga bättre bolag, och på den vägen kom Peter Lindström in i bilden.
– Då kom jag närmast från 20 år som vd i det Stockholmsbaserade bolaget Carpark. Där hade vi under de sista åren jobbat med ett riskkapitalbolag som ägare, och från ledningen fått vara med och investera i bolaget. Sedan såldes Carpark till en europeisk jätte och när jag inte fick vara med på ägarsidan och bygga värde avtog motivationen. Så då vände jag hem och träffade Lasse och Johan. Sedan dess har det gått fort.
Egen fond
Riskkapitalbolag, även benämnda kapitalplaceringsbolag eller private equity (PE) på engelska, är bolag som specialiserar sig på investeringar i onoterade bolag i olika utvecklingsfaser. Investeringarna görs ofta via fonder i vilka riskkapitalbolag samlat kapital från investerare. Värdet skapas genom ett aktivt ägande där PE-bolagen under en på förhand bestämd tidshorisont, ofta tre till sex år, tillför kunskap, tillväxtverktyg och kompetens för att därefter sälja med vinst. Blackstone Group och svenska EQT är två kända riskkapitalbolag, men nu för tiden finns alltså också ett i lilla Mariehamn.
Från att ha jobbat med att samla in kapital till varje enskild investering fungerar Evolver i dag på en mer institutionell bas. Sedan 2019 görs nämligen alla investeringar i Evolver Fund I. När fonden stängdes den 1 oktober 2020 fanns cirka 54 miljoner euro i totala investeringsåtaganden – och till de institutionella investerarna hör bland annat Finlands Industriinvestering, Veritas Pensionsförsäkring, Valios pensionsfond, Alandia Försäkring och Ömsen. Evolvers fem partners, som utöver de redan fyra nämnda också innefattar Conny Friman, representerar 2,5 procent av kapitalet i fonden.
Stor potential
Lasse Kittelsen säger att Evolver investerar i bolag inom det så kallade buyout-segmentet – alltså mogna bolag – till skillnad från venture capital som är riskkapital som placeras i unga bolag som är i riktigt tidiga skeden av sin utveckling.
– Vi jobbar med ägarledda bolag som tjänar pengar och det är viktigt för oss att komma in som ägare och bidra med någonting. Vår ambition är att bidra med annat än bara kapital och vi ser alla investeringar som ett partnerskap med den redan befintliga ägarskaran och bolagsledningen.
Erik Flodin anslöt efter 20 år på Paf till Evolver 2012.
– Verksamheten är ganska komplex. Vi är ett investeringsbolag och man kunde tro att vi är sifferingenjörer, vilket i och för sig är sant – men vi jobbar precis lika mycket med människor.
Som regel investerar Evolver i bolag som omsätter minst tio miljoner euro och gör en vinst på minst en miljon euro.
– Det är fortfarande bolag som är relativt små och personberoende, och även fast de gör bra ifrån sig är de ofta i början av en tillväxtresa. Det är där vi vill komma in och hjälpa till, på många sätt är det en lagsport. Det funkar inte bara att komma in med pengar och tro att det löser hela tillväxtresan.
Erik Flodin fortsätter utveckla resonemanget med hjälp av sportanalogi.
– Vi kan jämföra det med stafett. Där är analogin att företagaren tar den första sträckan som ägare och vi kommer in som huvudägare och tillväxtpartner på den andra. Ägarens roll är jätteviktig när det gäller att utveckla bolag och utnyttja all inneboende potential – och de flesta bolag har mer potential än de mäktar med att realisera på egen hand.
Framgångsrika exits
Till dags dato har Evolver genomfört 35 företagstransaktioner i Sverige och Finland.
– Sverige är kanske en mognare marknad. Där är den här modellen ett mer bekant fenomen. Alltså företag som vill ha med sig en partner på sin tillväxtresa och samtidigt reducera risk och få den hjälp som behövs. Det är tillsammans med människor som har energi vi vill bilda partnerskap och åstadkomma saker, säger Lasse Kittelsen.
Hittills har Evolver gjort sex exits, och man beskriver flera av dem som framgångsresor. Bland annat var man med och genomförde ett gediget utvecklings- och konsolideringsarbete inom Björnbergsgruppen, som är ett svenskt företag inom vvs- och industrirörsbranschen.
– Där var vi med som ägare i tre och ett halvt år. Vi gjorde ett antal tilläggsförvärv och växte i Stockholm och Södertäljeområdet, sedan sålde vi vidare till Bravida som är ett nordiskt börsbolag, säger Erik Flodin.
Nio portföljbolag
Ett annat och mer nutida exempel där man fortfarande finns kvar som ägare är Nordic BIM Group som är ett mjukvaru- och konsultföretag som arbetar med byggnadsinformationsmodellering.
– Där gick vi in som ägare i tre separata bolag i Finland, Sverige och Norge som numera jobbar som en nordisk koncern. Det är ett jättebra exempel på hur små regionala eller nationella bolag kan växa till i det här fallet en nordisk marknadsledare, säger Lasse Kittelsen.
I dag har Evolver nio portföljbolag av vilka fem innehav finns i fonden. Sammanlagt omsätter bolagen omkring 160 miljoner euro och sysselsätter ungefär 800 personer. Grunden för resan är alltid en gemensam affärsplan, och ett viktigt ord som Evolvers partners lyfter fram är ”passform”.
– Det handlar om drivna företagare som har ambitioner att nå längre med sina bolag, men saknar verktygen för att förverkliga nästa steg. Det är där vi kan hitta passformen och samtidigt få det att fungera på ett personligt plan, säger Erik Flodin.
Tar risk
Men hur lyckas en åländsk kvintett i lilla Mariehamn samla totalt 54 miljoner euro från institutionella investerare?
– Jag tror att mycket handlar om att vi sätter oss i samma båt som entreprenörerna. Vi tjänar inga pengar om inte samarbetet blir framgångsrikt. De tycker om att se att vi tar risk, vi kan inte bara lämna verksamheten med en påse pengar, säger Lasse Kittelsen och fortsätter:
– En annan viktig sak är att vi länge har jobbat som lag. Vi har visat vad vi kan åstadkomma genom våra investeringar: Vi skapar avkastning den dag vi stiger av. Och investerarna väljer partners på samma sätt som vi gör det. Det är en förtroenderesa som byggts upp under många år.
Nöjda med investeringarna
Standardupplägget för ett PE-bolag är att förvaltaren får en på förhand avtalad förvaltningsavgift. När fonden likvideras och investerarna fått tillbaka sitt investerade kapital plus en viss överenskommen ränta delar investeraren och PE-bolaget sedan på överskottet.
– Vi lyfter inte några större belopp genom arvoden, utan den huvudsakliga intjäningen får vi om vi gör ett bra jobb, säger Lasse Kittelsen.
Som investerare får man en löpande rapportering kring hur fonden presterar, men utvecklingen är inte mätbar på samma sätt som för till exempel en noterad aktiefond. Det verkliga värdet vet man först den dagen som alla tillgångar realiserats.
– Från vårt perspektiv kan vi bara säga att vi är nöjda med de investeringar vi gjort och hur de har utvecklats, säger Lasse Kittelsen.
Via olika nätverk får man på Evolver uppemot 200 investeringspropåer varje år. Samtidigt scannar man konstant av marknaden för att identifiera bolag och branscher som kan vara intressanta. Lasse Kittelsen säger att det i slutändan handlar om två till tre investeringar per år, och i fonden har man alltså gjort fem förvärv sedan 2019 av vilka inga ännu sålts av.
– Men man skulle kunna tänka sig att det kan bli aktuellt med en eller två försäljningar i relativ närtid.
Åländska åtaganden
Genom åren har Evolver även haft åtaganden i flera åländska bolag. Tidigare var man ägare i Ålands Lås & Säkerhet och ännu i dag är bolaget ägare i HP Kyla & Värme.
– De investeringarna gjordes innan vi startade upp fonden. Vi jobbade på samma på sätt i förhållande till bolagen men finansierade varje investering för sig. Men det finns jättebra bolag på Åland och de vi investerat i är framgångsrika bolag. Det som är utmanande är att hitta tillväxtpotential. Många är knutna till den lokala marknaden och åländska bolag är relativt små, säger Lasse Kittelsen.
Förutom nya verktyg har man också blivit fler.
– Vi har lyckats rekrytera duktiga människor som bidrar med teknisk kompetens och erfarenhet. I dag är vi åtta på kontoret och ytterligare rekrytering pågår.
En språngbräda
Under sina tretton år har Evolver också blivit något av en plantskola för ambitiösa ålänningar som sedermera gått vidare till framstående riskkapital- och investmentbolag. Tidigare nämnda Blackstone Group och EQT är två exempel. Numera har Evolver varje år många sökande till sommarpraktikplatserna.
– Det är en fantastisk förmån att ha så många sökande och förhoppningsvis ett kvitto på att det talas gott om Evolver som arbetsplats. Jag tror att de som varit hos oss uppskattat det och de har fått arbeta brett med utmanande uppgifter som varit värdeskapande för både dem och oss, och jag vill tro att det funkat som en språngbräda för deras vidare karriärer utanför Åland, säger Lasse Kittelsen.