Finnsirius är det första av två fartyg som Finnlines beställt som en del av sina stora investeringar på linjen mellan Finland och Sverige. Fartyget började byggas vid det kinesiska skeppsvarvet China Merchants Jinling i Wehai, Kina i juni 2021 och levererades i somras. Systerfartyget Finncanopus väntas levereras i slutet av året och fartygen blir de största i Finnlines flotta.
På onsdagen döptes Finnsirius i Nådendal och på fredagen inleder fartyget sin trafik när hon ersätter ms Europalink på rutten Nådendal-Långnäs-Kapellskär. Gudmor blev Tiina Ahola från Aholagruppen.
En uppgradering
Att fartyget blir en rejäl uppgradering från ms Europalink, som hon ersätter från och med i morgon, är tydligt när en visning av fartyget anordnas på onsdagskvällen. Rederiet skruvar upp sin produkt både när det gäller att transportera frakt och passagerare. Finnsirius tillför rutten 1.000 nya filmeter lastkapacitet. Totalt uppgår fartygets lastkapacitet till 5.200 filmeter.
– Vi satsar eftersom vi tror på det här. Tittar man tillbaka 12–14 år i tiden så har andelen frakt mellan Finland och Sverige ökat med mer än 30 procent. Det här är en investering på lång sikt, säger Tom Pippingsköld.
Men det är kanske på passagerarsidan man satsar mest. Finnlines har historiskt till största del förlitat sig på frakt, men med de nya fartygen dubblerar Finnlines passagerarkapaciteten på rutten. Finnsirius har kapacitet för totalt 1.100 passagerare.
– Vi riktar oss framför allt till dem vi kallar nyttopassagerare, alltså passagerare som reser reguljärt, och ofta med bil eller andra fordon. Det är klart att vi konkurrerar med trafiken som går mellan Åbo och Stockholm, men vi vänder oss inte riktigt till kryssningsresenärerna, säger Tom Pippingsköld.
Ett komplement
Thomas Doepel, vice vd på Finnlines, lyfter behovet av fartyg som kan transportera gods som kräver öppna däck.
– Det är otroligt viktigt. Det finns ett behov och det var därför vi flyttade in Europalink på rutten i fjol.
Han pratar också om att Finnlines ser sig själva som ett bra alternativ för ålänningar som vill resa västerut, men även österut.
– Rosella har blivit såld och nu pratas det mycket om Eckerölinjens trafik till Sverige. Där ser jag vår trafik som ett bra komplement.
Att Finnlines allt mer vänder sig mot det bredare passagerarsegmentet blir ännu tydligare när man får se utrymmena på våning elva och tolv. På våning elva finns Barrel Bay-baren i den ena ändan, och restaurangvärlden i den andra änden – och mitt emellan ligger den nya och större taxfreen.
Våning tolv är för avslappning, med spa-avdelning, gym och yogastudio i den ena änden och affärs- och konferensutrymmen i den andra.
– I spavärlden har vi flera olika bubbelpooler, bastur och en utomhuspool. Och i anslutning till det en bar, säger Marco Palmu som är ansvarig för Finnlines passageraraffär.
323 hyttar
På de två våningarna nedanför finns hytterna. Totalt 323 stycken, lite drygt 100 fler än på Europalink. Marku Palmu lyfter bredden i det man nu erbjuder sina passagerare.
– Jag tror verkligen på det här. Förra sommaren när kunderna började känna oss lite bättre såg vi en uppgång i antalet passagerare, och med det nya fartyget satsar vi mycket på det segmentet, säger Marco Palmu.
Efter kvällens visning av fartyget anordnas en ankomstfest med inbjudna gäster. Ålandstidningen deltar inte i festen men på väg av fartyget råkar vi på ålänningen och företagaren Kim Engblom som är verksam inom försäljning med det egna företaget Nordic Retail Mgmt.
– Jag tror att det här bli bra. Det är en snygg och fin båt med mycket lastkapacitet och alla möjliga bekvämligheter för passagerarna.
Finnsirius
Fartygstyp: Ro-pax.
Isklass: 1A Super.
Total längd: 235,6 meter.
Största bredd: 33,3 meter.
Bruttodräktighet (GT): 65.692.
Dödvikt (DWT – maximal lastförmåga): 11.980.
Lastmeter: 5.200.
Motoreffekt: 4x7.200 kW.
Flagga: Finland.
Maximalt antal passagerare: 1.100.
Antal passagerarhytter: 323.
Rutt: Kapellskär-Långnäs-Nådendal.