Varför gör Paf ett bättre resultat 2021 än 2020?
– En av förklaringarna är att vi har gjort två svenska förvärv, redan under 2020 förvärvade vi Mandalorian Technologies och förra året Speedy Spel. Det är egentligen först nu man ser effekterna av Mandolorian-förvärvet. Det är en pågående process som har accelererat under de senaste två åren. Nu är covidbromsen inte lika stor som den var 2020, därför syns det nu.
Hur ser du på resultatet?
– Vi måste vara väldigt nöjda. Det har varit en trist tvåårsperiod, men det är inget snack om att vi har utvecklats och blivit mer smarta och moderna i vårt arbetssätt. Vi är bättre 2022 än vad vi var 2019.
De svenska förvärven har gjorts i syfte att bygga positionen i Sverige, hur står sig Paf i konkurrensen på den svenska marknaden?
– Vi har cirka 3-5 procent av marknaden. De här två förvärven har byggt styrkan och vi får in många nya kunder. Det händer mycket på den svenska lagstiftningssidan, vi skulle vilja ha lite tajtare regelverk, det vore till vår fördel. Skärpningar är på gång, den långsiktiga synen är positiv.
I vilken grad har rederikrisen påverkat Pafs affär?
– Jättemycket. Det fanns inte så mycket att göra åt, det fanns inga passagerare på fartygen. Det blev lite bättre 2021, och det som är positivt nu är att mars-april i år såg ganska bra ut. Vi börjar närma oss ett normalläge.
Hur ska Paf växa – finns det planer på utlandssatsningar eller att ta sig in på nya marknader?
– Vi är ganska nöjda med de marknader vi är på. Det är jättesvårt att lyckas komma in på en ny marknad, vi finns på marknader som är tillräckligt stora för att klara de mål vi vill nå. Det är bättre att vara stark på de marknaderna än att sprida sig till fler. Vi är inte ett jättestort bolag och måste välja var vi ska vara någonstans.
Vilka satsningar görs framöver?
– Vi investerar 25 miljoner euro i marknadsföring med Facebook- och Googleannonser. Det är betydligt mer än tidigare och det ger effekt. Paf har legat lågt i marknadsföringsutgifter jämfört med konkurrenterna, vi ligger fortfarande under dem men vi är på väg att stänga gapet och bli mer lika. Man kan säga så här: vi gör hundra småförbättringar snarare än någon enskild storsatsning.
Märks inflationen av för Paf, i så fall hur?
– Absolut. Människor måste betala el, bensin och mat, vad är det de sparar på? Jo, underhållning. I Storbritannien ser man att Netflix-abonnemangen åkte ut genom fönstret första kvartalet. Vi ser liknande påverkan. Vi är inte isolerade på något sätt. En utmaning är också att vi inte kan höja priserna, det är inte så det funkar inom spel.
Är inflationen det största orosmolnet just nu?
– Ja, det är en utmaning, den kom från ytterkanten och den är ny. Blir elräkningen fyra gånger dyrare i Europa har det en effekt på allt och alla, det är bara så.
Hur har organisationen förändrats under de senaste åren med pandemi?
– Vi har gjort en stor omställning och jobbar på ett ganska annorlunda sätt än 2019. Hade vi gjort förändringarna utan corona? Det har i alla fall varit en accelerator, vi jobbar på ett annat sätt i dag, mer hemifrån. Vi är färre anställda. Det beror på att den ökade automatiseringen har lett till förändrade arbetsuppgifter, säger Christer Fahlstedt.