I januari 2022 infördes en differentierad avgiftstaxa i Föglö kommun. När bruksavgiften bestäms tas numera förhållanden som till exempel avloppsvattnets beskaffenhet i beaktande.
Strax före det nya avgiftssystemet infördes anhöll fiskodlingsbolaget Nordic Trout om att dess dåvarande anslutningsavtal skulle förlängas till och med juni 2022, vilket byggnads- och tekniska nämnden också godkände i tron att företaget under denna tid skulle arbeta för att få fram ett nytt anslutningsavtal mellan parterna. Men ingen dialog hölls och från det tredje kvartalet samma år började kommunen tillämpa den nya taxan.
Prov på avloppsvattnet har sedan dess tagits en gång per kvartal, och avloppsräkningarna till Nordic Trout har baserats på dessa provtagningar. Prisnivåerna för de olika kvartalen har samtidigt varierat kraftigt – från 5,10 euro per kubikmeter till 21,59 euro per kubikmeter.
Fler provtagningar
Nordic Trout lämnade tidigare i sommar en skrivelse till kommunen. Inledningsvis framförs att bolaget jobbar med en utredning över vad man kan göra för att förbättra avloppssituationen. Nordic Trout anhåller i skrivelsen bland annat om att provtagningsintervallet ska öka till en gång i månaden samt att proven ska tas under en 24-timmarsperiod.
– Det skulle ge en mer korrekt bild och hjälpa oss förstå situationen och därefter kan vi göra förbättringar, säger vd Hans-Mikael Helenius till Ålandstidningen.
Att bara ta ett oanmält stickprov per kvartal, och sedan låta resultatet bestämma avgiften för hela perioden, ger inte en rättvis bild av innehållet i det genomsnittliga avloppsvattnet, enligt Nordic Trout: ”Kvaliteten varierar avsevärt vid olika tider under dygnet med högre värden direkt efter slakten när det är mera koncentrerat och en hög vattenförbrukning de två första timmarna av hygientvättningen. För att därefter mattas ut när vattnet blir renare under dygnet.”
Företaget anser alltså att ett fel ligger till grund för avloppsvattenavgiften, och att de förhöjda och redan inbetalda avgifterna därför bör kompenseras.
Ingen jämkning
Byggnads- och tekniska nämnden går med på majoriteten av bolagets önskemål, bland dem ett mer frekvent provtagningsintervall. Däremot säger nämnden nej till en retroaktiv jämkning av avloppsvattenpriset då ”kommunen har följt det som företaget och kommunen kommit överens om gällande provtagningen.”
Kommunen vill också att Nordic Trout ska ”buffra” sitt avloppsvatten vid sin anläggning innan det pumpas vidare till kommunens avloppsverk, det för att få en jämnare vattenkvalitet och slippa det högkoncentrerade avloppsvattnet som i dag kommer till avloppsverket under en relativt kort period.
Nämnden understryker därtill att ett avtalslöst förhållande inte kan fortgå och kommunen ska nu ta fram ett avtal som reglerar allt kring avloppshanteringen mellan kommunen och företaget.
Nordic Trout avslutar sin skrivelse med att man avser investera i Föglö om affärsmöjligheterna är stabila både på kort och lång sikt.
Hans-Mikael Helenius säger att han i stort är nöjd med kommunens svar.
– Vad jag förstått kommer priserna att vara på vettigare nivåer.
Ålandtidningen har sökt representanter för Föglö kommun för en kommentar.