– Vi hade bestämt oss för att fira med champagne när vi nådde 1.000 lyssningar och det gick ganska snabbt. Nu ligger vi på runt 55.000 lyssningar årligen.
Ekonompodden har, enligt Christoffer Mattsson, klarat av poddarnas eldprov.
– Det brukar sägas att det tar runt två år att etablera sig och börja få uppmärksamhet, och att man måste hålla ut så länge. Och nu har vi fått fotfäste och etablerat oss, vilket vi är väldigt stolta över.
Talents of Sweden grundades som ett ekonomnätverk och erbjuder rekryteringshjälp och konsulttjänster inom finans och ekonomi, men vill samtidigt fungera som en karriärplattform för ekonomer. Christoffer Mattsson skulle ursprungligen ha rekryterats som en medlem i det nätverket, men anlitades i stället av själva företaget.
– Det känns som att vi med den här podden knyter ihop säcken, eftersom syftet är att erbjuda nyutexaminerade ekonomer karriärrådgivning och trendspaning. Det kan vara värdefullt när man precis är klar med studierna och inte riktigt vet ännu vad man vill bli när man blir stor, som det var och fortfarande till viss del är för mig.
Alla är ekonomer
Trots att han själv beskriver Ekonompodden som en nischad podd för en nischad målgrupp har intresset varit stort.
– Det vi pratar om är relevant även för folk inom till exempel marknadsföring, ledning eller HR. Det handlar mycket om personlig utveckling, självledarskap och hur man bygger organisationer, och till exempel äldre marknadsdirektörer kan få en insikt i hur den yngre generationen ser på fältet.
En del ämnen är relevanta främst för företagsvärlden, såsom förändringar i controller-yrket, den digitala transformationen och cybersäkerhet. Samtidigt menar Christoffer Mattsson att alla som har en privatekonomi till viss del är sin egen ekonom, och att det finns mycket allmännyttigt även för gemene man i podden.
– Men vi håller alltid en vinkling mot ekonomerna, säger han.
Nyligen har man anlitat en producent som tagit över mycket av det raka arbetet med marknadsföring och bokning av gäster.
– Det har gett oss ett stort lyft. Talents of Sweden backar oss och det ger oss lite mer frihet än om vi bara hade varit två privatpersoner som drivit podden. Nu behöver vi till exempel ingen annan sponsring och behöver inte bli en kommersiell podd med reklaminslag och så vidare, och det hoppas vi kunna fortsätta med.
Konjunkturen dyster
Ekonompodden startade under coronapandemin och har fortsatt medan Rysslands invasion av Ukraina har inneburit stora förändringar för de globala marknaderna.
– Vårt fokusområde har aldrig ändrats men det har naturligt blivit att vi har kunnat ta upp andra ämnen. I samband med de oroliga tiderna har vi pratat om vem som påverkas hur av räntehöjningar och nyligen hade vi Annika Winsth som är Nordeas chefekonom som gäst för att diskutera konjunkturen och när man ska tänka att det blir som värst i samband med de oroliga tiderna.
Just nu befinner vi oss i en inflation som eldats på ytterligare av den energikris som nu i stort är över, och Christoffer Mattsson menar att många kanske ännu har de värsta effekterna framför sig.
– För mig själv som bor ensam kan den matkasse som brukade kosta 300 kronor nu kosta upp emot 600 kronor och min personliga åsikt är att det värsta kanske inte har kommit ännu. När Riksbanken trycker på ränteökningar kanske effekten syns tydligt först efter tre månader.
Han menar att sakta stigande levnadskostnader kan ha en kumulativ effekt på till exempel hushållsbesparingar.
– Om man tar lite av sina sparpengar varje månad kanske man sedan när det börjar bli semestertider märker att man inte har så mycket kvar som man hade räknat med. Jag upplever att det kanske finns en viss naivitet bland folk, att de inte fått smaka fullt ut på den värsta konjunkturen än. Så dystra utsikter, samtidigt som det finns glimtar av hopp som att energikrisen nu tycks vara över och att vi rör oss mot varmare tider, säger han.