Kea-Market i Lemland är en viktig knutpunkt i kommunen med livsmedel, järnvaror, bränsleförsäljning och medicinskåp. Butiken i Söderby, som förr gick under namnet Klockars, grundades i början av 1900-talet. Syskonens far Karl-Erik Andersson tog över butiken 1969 och verksamheten växte snabbt. Han bedrev under 1970- och 80-talet en omfattande handel med järn- och byggvaror samt sålde båtar och utombordsmotorer.
Företaget är för övrigt den äldsta återförsäljaren i Finland på Yamaha-motorer. Den första motorn såldes redan 1972. Verksamheten utvidgades 1984 med en båtaffär i Reso utanför Åbo och sedan mitten av 1990-talet har försäljningen av båtar, motorer, bilsläp och vitvaror bedrivits vid Kea-Center i Mariehamn.
– Vi har alltid hört att butiken startade 1911. Den äldsta kassaboken som finns kvar är från maj det året.
Men vi har också hittat ett diplom för 50 års verksamhet från Kesko från 1957, så vi vet inte exakt när verksamheten startade, berättar Karl Andersson.
Han pendlar till båtaffären Kea-Marine i Reso utanför Åbo, som funnits sedan 1984, och medger att resandet börjar ta ut sin rätt.
Vill sondera i tid
Nu stundar så småningom nya tider.
– Det här är en initial intressekoll, om det finns någon som är intresserad. Vi vill börja tidigt för att nå ut och kunna planera en affär. Det är stora projekt att komma i mål med, säger Karl Andersson.
Marina Andersson-Lindqvist konstaterar att allt har sin tid.
– Vi har drivit verksamheten över 20 år nu. Vi är uppvuxna med butiken, det är vårt liv, men det tar på att sköta personal och inköp och hela tiden hålla koll på att det går runt. Jag är 53 år nu och det kanske finns mer att se.
Karl Andersson instämmer.
– Det är ett intensivt jobb, man kan inte vara borta särskilt länge. Uppstår det problem så är det vi som ska lösa det. Man har alltid jour.
Öppna för förslag
En orsak till att syskonen nu funderar på att minska ned är att de tre enheterna kräver mycket arbete.
– Det finns inte så mycket synergier mellan båtar och livsmedel. Säljer man någon del kan man satsa mera på det som blir kvar, säger Karl Andersson.
– Och det är stora säsongsskillnader, sommaren är hektisk. Det är bäst att börja tänka på framtiden innan man tröttnat helt, inflikar Marina Andersson-Lindqvist.
De förklarar att alla alternativ är möjliga, beroende på köparens önskemål och intressen. Även samarbeten kan komma i fråga.
– Allt är still salu till rätt pris, men det är viktigt att butiken blir kvar. Det behövs en närbutik i Lemland för att bibehålla servicen, framför allt för äldre. Förr fanns det fyra butiker i kommunen, påpekar Marina Andersson-Lindqvist.
Hur har konjunktursvackan märkts?
– Det syns tydligt på båtar och kapitalvaror. Inte så mycket på livsmedelsförsäljningen. Kundunderlaget är stabilt och sommaren var helt okej, men delvis väljer kunderna billigare varor och reavaror, konstaterar Karl Andersson.
Kea Ab har i dagsläget 13 anställda varav hälften i Lemland och har de senaste åren omsatt runt 3,4 miljoner euro. Lönsamheten har stabiliserats på en vinstnivå kring 120.000-140.000 euro per år.