Det har blivit mer tidskrävande att förtulla varor och dyrare att få dem transporterade till Åland, säger Bodil Rådland som äger porslins- och husgerådsbutiken Fyndet.
– Det senaste halvåret har det hänt något med transporterna till Åland. Det är 2,5 gånger högre fraktkostnader att skicka ett paket till Åland än till Helsingfors eller Stockholm. Vi pratar om 180-250 euro i fraktkostnad per leverans. 180 euro för tre lådor, säger hon.
Det tar mycket längre tid att göra en beställning i dag, eftersom man alltid måste fråga hur mycket frakten blir, säger hon.
– Jag har ingen chans att plocka ut de avgifterna på varorna. Jag kan inte öka priset när folk googlar priserna i butiken. Men om man ser till den senaste leveransen borde jag ha lagt på sex euro per vara.
”Håller på att tappa allt”
Men det tyngsta är att det går så mycket tid som man kunde ha använt till annat, säger hon.
– Jag har ägnat tre dagar till att jaga priser på påsar, för de har stigit så mycket. När du bara har kostnader kommer du till det läget att du funderar på om det är värt all den tid som behöver läggas ner.
Men vad ska staden i så fall visa upp för turisterna? undrar hon.
– Det är mångfalden och personligheterna i butikerna som gör en stad unik. Och vi håller på att tappa allt det. Även om ämnet känns lite uttjatat är det oerhört viktigt, i så många led, att stöda den lokala handeln. Det gör att vi har butiker och att vi har jobb.
Även butikerna behöver fundera på sina öppettider och på om det går att få till samarbeten, säger hon.
– Jag har en idé om en gemensam outlet, som en motvikt till Emmaus. En annan fundering är att ha öppet kvartalsvis. Man borde få vara mer lösningsinriktad i sitt tänkande, men det är svårt när man måste lägga all sin tid på så mycket annat, säger Bodil Rådland.
I Jakt- och fiskebutiken Äventyret säger ägaren Elisabeth Söderlund att julhandeln var sämre än vanligt och att omsättningen har gått ner.
– Det är märkbart att det minskat sedan november och framåt, säger hon.
Det handlar dels om den ekonomiska situationen.
– Jag tror också att folk reser mer och handlar mer borta.
Näthandeln spelar också in.
– Jag tror även att vi har för stort utbud. När stora kedjor kommer hit har de en annan prisbild. Vi privata får inte samma rabatter vid inköpen, säger hon.
Förutom transportkostnaderna har även inköpskostnaderna ökat.
– Det brukar ske en prisökning per år. Men det senaste året har det varit tre till fyra stycken. Vi höjde inte våra priser under fjolåret, men nu måste vi göra det.
Matilda Kytömäki som arbetar i tyg- och inredningsbutiken Syrrans säger att hon märker en stor förändring till följd av den försämrade konjunkturen.
– Folk är mer eftertänksamma kring sina inköp. Det är också mycket mindre folk på stan.
Har du några idéer på sådant som kan förbättra förutsättningarna?
– Framkomlighet för alla, även de med barnvagnar och rörelsehindrade. Folk kommer inte in i butikerna i stan. Det är en stor sak, tycker jag. Kullerstenar är fina, men det är svårt att ta sig fram.
– Och så skulle ålänningar kunna tänka ännu mer på att stöda sina lokala företag. Handla hemma. Om en vara inte finns i butiken går det ofta att beställa den, säger Matilda Kytömäki.
Gefotos huvudägare Karolina Holmström och Jonas Holmström nämner skattegränsen som ett problem, särskilt för dem som funderar på att ge sig in i företagarbranschen nu.
– Det kan inte vara lätt, säger Karolina Holmström.
Förtullningen kostar 5 till 29 euro per paket, säger hon. Och sedan årsskiftet görs ett påslag på 5,50 euro per paket för transporter mellan Finland och Åland.
– Man märker också att saker går långsammare.
Vad kan göra situationen bättre för stadens butiker?
– Jag är glad att det här byggs och jag tror att det blir ett uppsving när det öppnar, säger hon om Eriksson Capitals byggprojekt som pågår intill butiken.
– Jag hoppas att Mariehamn ska vara en mysig sommarstad med små butiker och inte bara kedjor. Men man kan inte riktigt lasta någon för att det görs för lite. Det är inte så lätt.