Planerna till det nya havsbaserade projektet som går under namnet Noatun föddes för två år sedan.
– Vi tittade redan 2018 på att utveckla offshore-vindkraft på svenskt vatten, men under vår granskning upptäckte vi att det finns ett jättestort och bra område söder om Åland. Efter kontakter med landskapsregeringen har vi inlett planeringen och haft en fortsatt dialog. I planen ingår även att bygga en helt ny nätanslutning på stamnätsnivå, en tvärförbindelse mellan Sverige, Åland, Finland och Estland för eldistribution, förklarar Hillevi Priscar, landschef på OX2 Sverige.
Hon framhåller att efterfrågan på el ökar hela tiden och att drivkraften är kraven på förnyelse mot ett fossilfritt samhälle.
– Samtidigt gynnar ett sådant här projekt det åländska näringslivet och på sikt hela samhället. Det kommer också att krävas en enorm hamnverksamhet när projektet går in i byggnadsfasen, vilket ger många arbetstillfällen.
Ekonomisk nytta
Projekt Noatun är i en tidig projektfas och beräknas kunna tas i drift omkring år 2030. När det är färdigställt ska det bestå av cirka 250 vindkraftverk som ger 20 terawattimmar (TWh) per år vilket motsvarar årlig elförbrukning för omkring fyra miljoner hushåll. Som jämförelse beräknas möllorna i Långnabba-projektet i Eckerö kunna försörja 10.000 hushåll med el.
– Noatun bidrar till att uppfylla Ålands, Finlands och Sveriges klimatmål samtidigt som det medför lokal nytta till Åland. Utöver arbetstillfällen är det ett sätt att stöda infrastruktur och utbildning. Det finns efterfrågan på el och priserna är betydligt högre i Mellaneuropa. Åland kan också få inkomster från elförsäljningen, säger Hillevi Priscar.
Med rötterna i den Sundblomska släkten i Sonboda har hon även en litet patriotisk synvinkel på projektet.
– Jag vistas i Föglö på somrarna och vet hur viktigt det är med ett fungerande lokalsamhälle.
Flera miljarder kronor
Samarbetet mellan OX2 och Ålandsbanken Fondbolag sker via ett samägt bolag där OX2 är utvecklare fram tills projektet färdigställts, och Ålandsbanken Fondbolag är en långsiktig delägare via fonder.
Avsikten är att erbjuda investerare och allmänheten möjlighet att investera i projektet via fonder. En förutsättning är att nödvändiga tillstånd erhålls från landskapsregeringen och att projektet kan genomföras enligt plan.
– Det är ett mångmiljardprojekt räknat i kronor som kräver flera samarbetsparter. Bara projekteringsfasen med bottenundersökningar och mätningar beräknas till 250-300 miljoner kronor, alltså 25-30 miljoner euro, framhåller Hillevi Priscar.
Vätgasproduktion i sikte
OX2 börsnoterades på First North Premium i Stockholm i juni i år och har varit ledande inom storskalig landbaserad vindkraft sedan 2004. Bolaget har verksamhet i Sverige, Finland, Frankrike, Italien, Litauen, Norge, Polen, Rumänien och Spanien.
– Vårt företag har även folk med lång erfarenhet av offshore-vindkraft och vana att projektera elnät. Vi skissar på anslutningar till Stockholm och Norrtälje och har goda kontakter med Svenska kraftnät och Fingrid, betonar Hillevi Priscar.
Utöver det rena vindkraftprojektet skissar OX2 även på ett sidoprojekt med produktion av vätgas, som ger möjlighet att syresätta bottnen.
– Det är en långsiktig plan som kräver att elproduktionen är i drift, men vi driver redan nu ett pilotanläggning i Bursvik på Gotland.
Avkastning till Åland
Ålandsbanken Fondbolag lanserade år 2020 Finlands första specialplaceringsfonden, som investerar i vindkraft och som är öppen för placeringar av allmänheten. Man planerar nu att komplettera utbudet med fonder med inriktning mot havsbaserad vindkraft.
– Det unika med samarbetet mellan OX2 och Ålandsbanken Fondbolag är att vi avser erbjuda fonder till investerare i närområdet som är intresserade av storskalig havsbaserad vindkraft. Majoriteten av de vindkraftsparker som sålts i Finland i dagsläget har gått till utländska köpare, och därmed också den ekonomiska nyttan av produktionen. Vårt koncept öppnar också för åländskt ägande så att åländska intressen långsiktigt kan få del av avkastningen av vindkraftsproduktionen. Den havsbaserade vindkraften innebär en betydande ekonomisk potential för Åland, säger vd Tom Pettersson.
– I takt med att efterfrågan på el växer och kapacitetssituationen i både Finland och Sverige skärps är Ålands havsbaserade vindkraft ett mycket intressant projekt ur elmarknadens synvinkel, tillägger Juha Känkänen, placeringsdirektör på Ålandsbanken Fondbolag.