Sedan Skönhetsmagasinet 2018 slog upp dörrarna i det som tidigare var Nalles livs vid Torggatan i Mariehamn har ägaren Jannika Stenback kunnat expandera verksamheten rejält.
– Då var vi tre kosmetologer och en fransstylist. Nu är vi fyra-fem kosmetologer, två fransstylister, tre massörer – och en fjärde som ska börja hoppa in på helgerna. Vi har också en som gör naglar, två frisörer och en läkare som kommer hit var tredje vecka och utför injektioner och hårborttagning med laser, berättar hon.
Jannika Stenback kommer från Närpes, men bor sedan sex år på Åland tillsammans med sin familj. Hon är kosmetolog och innan Skönhetsmagasinet öppnade hade hon länge drömt om ett eget större spa och rehabiliteringscenter.
Hon insåg att hon måste börja någonstans och i något mindre skala, och den första pusselbiten var att hitta rätt lokaler. Stenmagasinet vid Lilla torget i staden var aktuellt ett tag – därav namnet Skönhetsmagasinet – men så kom den lokal som bland annat inhyst Texas Longhorn ut på marknaden och då bestämde hon sig snabbt och slog till.
Skönhetsmagasinet har i dag utrymmen på runt 240 kvadratmeter uppdelade på två våningar. De som jobbar i lokalen hyr in sig, och Jannika Stenback ser flera fördelar med konceptet. De kan marknadsföra varandra genom att berätta om de olika behandlingarna för kunderna, och företagarna har också en fin sammanhållning.
– Många av oss som jobbar här umgås även mycket på fritiden.
Ökad efterfrågan
Det brukar talas om att den internationella skönhetsindustrin fick ett uppsving under pandemin. När videomötena blev fler upptäckte folk saker i sitt utseende man ville åtgärda. Samtidigt stängdes gränserna, evenemang ställdes in och därmed fick många pengar över till annat.
– När coronan slog till tänkte man ”jaha, det var det”. Men folk lade inga pengar på resande, och sakta men säkert började de komma hit i stället. Nu har vi riktigt bra med kunder, säger Jannika Stenback.
Fortfarande dominerar de kvinnliga kunderna, med ett undantag: ungefär hälften av de som går till massörerna är män. Även frisörerna har en hel del manliga kunder, och så efterfrågar män också till exempel vaxning av näsan och i vissa fall även helkroppsvaxning.
Massage är det stort tryck på i allmänhet.
– Massagen har växt väldigt mycket på sistone och många företag har anslutit sig till friskvård.ax (en friskvårdsförmån som arbetsgivare kan erbjuda anställda reds. anm.), säger Jannika Stenback.
Brett åldersspann
Kosmetologerna gör i sin tur många olika typer av behandlingar, från vaxning till Yumi lashes. Det sistnämnda är en behandling som vårdar och lyfter ögonfransarna – ungefär samma metod som lash lift, men med ett mycket snällare medel.
– Folk i alla åldrar, från jätteunga till äldre, går och gör det här, det har blivit väldigt populärt.
Det är strängt reglerat vem som får injicera Botox i Finland, därför är det också bara ett fåtal företag på Åland som erbjuder det. Botox, som främst efterfrågas av äldre kunder, är en behandling få skyltar med att de gör.
– Det är kanske fortfarande lite tabu – det finns många som inte ens berättar för sina män om det, säger Jannika Stenback.
Att det finns en efterfrågan är dock klart, läkaren Sara Algaho är fullbokad vid varje besök på Åland. Innan hon inledde samarbetet med Skönhetsmagasinet hade hon redan flera åländska kunder som då åkte över till Stockholm för att träffa henne.
Influerare påverkar
Att så många i dag är intresserade av olika typer av skönhetsbehandlingar kan förstås ha många förklaringar. Jannika Stenback tror dels det handlar om att unna sig själv mer, dels att sociala medier och influerare kan spela en roll i sammanhanget.
– Sedan tror jag också att man på Åland vill att pengarna ska stanna här. I början av pandemin sade många att de ville komma på behandling för att vi skulle kunna finnas kvar.
Men samtidigt har Jannika Stenback liksom så många andra företagare noterat att det rådande ekonomiska läget påverkar ålänningarnas konsumtionsvanor.
– Man förstår att folk måste välja. Stamkunderna kommer som tidigare, det här märks kanske mer när det gäller så kallade ”impulsare”. Vissa påpekar att de vill ha en tid bokad efter att de fått sin lön, andra frågar om de får ta dyrare behandlingar på räkning. Så var det inte riktigt tidigare.
Drömmen finns kvar
Jannika Stenback visar Ålandstidningen runt i lokalerna. Väggarna är målade i mjuka färger och i ett av behandlingsrummen strömmar lugn musik ur högtalarna.
Hur mycket skulle du vilja utveckla verksamheten ytterligare?
– Jag börjar vara ganska nöjd, men man vet aldrig. Man måste hinna med också, går man för snabbt fram drabbar det ju dem som jobbar här och jag vill att de ska trivas. Men visst – även om det är långt dit skulle jag fortfarande någon dag vilja ha ett spa i anslutning till ett hotell.