När man svänger in till terminalen i Långnäs, Lumparland, ser man en träbyggnad med två stockbord intill. Där har den nya service- och serveringsverksamheten nu öppnat. Verksamheten har fått namnet Ålandsboden och drivs under sommaren av två ungdomar.
Erik Dahlblom är 18 år gammal och studerar på Ålands lyceum och Jona Harju blir 17 år i år och studerar till merkonom. De driver Ålandsboden tillsammans och planerar att jobba hela sommaren.
– Vi planerar att hålla öppet tills skolan börjar. Vi har öppet nästan varje dag från klockan tolv till fem eller sex på kvällen. Men vissa dagar måste vi hålla stängt så vi kan få vila, säger Erik Dahlblom.
Erik Dahlblom och Jona Harju var förra veckan ute vid boden för att förbereda inför uppstarten.
– I onsdags var planen att vi skulle fixa det sista. Men det kom massor med folk som ville köpa av oss. Det var mycket finska turister som kom hit och nu hoppas vi att även ålänningar och åländska familjer hittar hit, säger Jona Harju.
Närproducerade produkter
Om du har köpt fika hos Ålandsboden kan du avnjuta det på någon av stockbänkarna bredvid boden. De ligger framför ett skogsparti och har även utsikt ut över terminalen.
I boden finns fika till försäljning och Erik Dahlblom och Jona Harju tycker det är viktigt med vad de serverar på Ålandsboden.
– Vi säljer kaffe och bullar som är hembakta. Vi vill att det ska vara mycket närproducerat i vårt sortiment, så vi säljer bland annat Amalias drickor, säger Jona Harju.
De säljer även andra åländska produkter i boden.
– Vi säljer smycken som en familjemedlem till mig gör, och vi säljer även olika produkter av Apparel, ett åländskt klädföretag, säger Jona Harju.
Han säger att de även ska hyra ut cyklar, men att det inte är färdigt än.
Riskfyllt men roligt
Ålandsboden drivs inom ramen för näringslivsprojektet Generatorna, som är ett samarbete mellan Lemland, Lumparland och Föglö samt landskapsregeringen. En av tankarna bakom projektet är att främja ungt entreprenörskap.
– Det började med att jag såg ett jobberbjudande som jag blev intresserad av, säger Jona Harju.
Erik Dahlblom blev också intresserad, och tillsammans åkte de på ett möte.
– Väl där förstod jag att vi kommer driva allt själva. Jag trodde innan att vi skulle vara anställda med timlön, säger han.
Erik Dahlblom förklarar att han tyckte att det verkade spännande.
– Vi får lön beroende på hur mycket vi säljer, och först tyckte jag det lät riskfyllt. Men med tanke på hur bra försäljning vi har haft under den första dagen så tror jag att det kommer att gå bra för verksamheten.
Erik Dahlblom och Jona Harju säger att de är glada att de får driva Ålandsboden under sommaren.
– Vi vill tacka de som möjliggjort detta, Tony Asumaa och Jenki Rask, som har hjälp och stöttat oss mycket på vägen. De betalar även hyran för boden, och utan den hjälpen hade det varit svårt, säger Jona Harju.