Jonny Mattsson intervjuades tillsammans med Mats Adamczak, som är ordförande för organisationen, i samband med den utredning som landskapsregeringens näringsavdelning beställde av Christer ”Krille” Mattsson för 5.000 euro.
– Vi konstaterade att man försöker bygga upp något som man redan har kört ner två gånger i praktiken, säger han.
Tidigare har man tagit in samarbetsorganisationernas kunskap, men med idén med innovationscentret verkar man vilja bygga upp något separat med Högskolan på Åland som huvudman, säger han.
– Men det är en begränsad marknad. Vi var väl åtminstone tveksamma till om konceptet kan fungera helt och hållet, även om det kan finnas enskilda delar som kan fungera. Vi hade gärna varit med i ett tidigare skede.
Vad hade ni kunnat göra i ett tidigare skede?
– Vi hade kunnat berätta vad man redan gjort, vilka turer som har varit de senaste 20 åren både med och utan LR:s inblandning. Vissa saker har fungerat bättre och andra sämre. Det verkar inte riktigt finnas någon linje i näringspolitiken. Man har dragit ner på valmöjligheterna när det gäller stöd, till exempel.
Han säger att det är viktigt att komma ihåg att många åländska företag befinner sig på den internationella marknaden.
– Förhållandena för företagande måste vara konkurrenskraftiga, annars flyttar företag härifrån. Så har det gått i flera fall.
”Inte seriöst”
Om målen i slutrapporten säger Jonny Mattsson att de är ”ganska ambitiösa”.
– Att man ska satsa 300.000 euro per år i omkostnader i landskapspengar känns som ganska mycket när man inte ens har råd att stöda medlemsorganisationerna. Man drog in det stödet som var 80.000 euro per år, säger han och fortsätter:
– Idén handlar om väldigt mycket rådgivning och ofta handlar det om människor som vill ha hjälp att starta företag. Få av dem vill anställa människor direkt. Utredningen säger att man ska sikta på att få tillbaka summan varje år, 30.000 euro per företag. Det känns inte seriöst.
Inför intervjun fick Jonny Mattsson några sidor bakgrundsmaterial på idén till innovationscentret.
– Egentligen är hälften av rapporten det som fanns i underlaget inför mötet, säger han.
Han tycker att landskapet i stället borde satsa på att fler söker EU-bidrag ur de särskilt inriktade fonder som finns.
– Vi är med och betalar till dem varje år, men är dåliga på att få något tillbaka.
Jan-Erik Rask, vd på Ålands näringsliv, var också en av de som intervjuades i utredningen. Han är också kritisk till idén.
– Jag tycker att det saknas ett tydligt svar på vad som ska hända med Ålands Utvecklings Ab. Om man tänker sig en helhetslösning är även riskkapital en väsentlig del och då borde näringsministern svara på vad man tänker sig, säger han.
Fotnot. Jonny Mattsson frilansar även för Ålandstidningen.