Landskapsregeringen presenterade förra veckan sitt förslag till budget för 2023. I budgeten gör landskapet ett underskott på 19 miljoner euro nästa år, trots att intäkterna ökar. De skenande kostnaderna har fått många att reagera, och nu stämmer också näringslivets vd Jan-Erik Rask in.
– I en tid då både företag och privatpersoner uppmanas till sparsamhet och återhållsamhet ter sig den kostnadsöverskridning som nu presenteras mycket svårförståelig. Lägg till att man då hade en intäktsökning på 15 miljoner euro i botten att gå på. Att sedan landa på ett underskott om 19 miljoner euro ter sig på gränsen till ansvarslöst.
– Landskapsregeringen borde hålla sig på en nivå man har täckning för. Det finns ingen inarbetat sparkultur och självregleringen funkar inte.
Effektivitetsombudsmän
Vad gäller utökningen av årsverken säger Jan-Erik Rask att han tycker att två tjänster borde vikas för en syssla som effektivitetsombudsman.
– När större företag och organisationer börjar märka att kostnaderna far i väg tar man in folk som tittar på vad som kan effektiviseras, outsourcas eller göras bättre. Jag tycker landskapsregeringen borde jobba på samma sätt.
– Dessa två skulle ges relativt fria händer och roller när det gäller att effektivisera olika funktioner inom landskapsförvaltningen och även föreslå en minskning av antalet årsverken genom att hitta synergier, minska överlappningar med mera. Hit hör även driftsprivatisering av verksamheter som landskapet idag äger och sköter. Köp de tjänster någon annan gör bättre och minska på personal som ej längre behövs.
Skapa hävstång
Jan-Erik Rask säger att betydande underskott i landskapets budget behöver motiveras med tillväxtdrivande komponenter. Ett sådant exempel är satsningen på havsbaserad vindkraft.
– Där ser vi på sikt en betydande samhällsnytta kombinerat med synergieffekter för näringslivet. Där kan vi acceptera en kostnad eftersom den kommer skapa många gånger mera värde i framtiden.
Han skulle också vilja se att landskapsregeringen gör en satsning på exportinriktad verksamhet med näringslivet – och föreslår där handelshus i Norrtälje och Åbo.
Till övriga delar konstaterar han att det är positivt att projekt- och företagsfinansiering fortsättningsvis finns med i budgeten.
– Och det är bra att likviditetsstödet för företag som tillfälligt hamnar i knipa finns kvar.
Kevin Eriksson