Fredrik Karlström ser vikten av att ventilera och gemensamt diskutera fram alternativa lösningar på frågorna som Mats Adamczak och Dick Jansson lyfter.
– Vi måste hitta nya sätt att att jobba på, då är sådana här samtal viktiga, säger han.
I regeringsprogrammet står skrivet att ni ska se över möjligheterna att minska skattegränsens negativa effekter, hur ska det göras rent konkret?
– Det ska ske på flera nivåer, vi behöver se vad som sker med Brexit, även om vi inte kan påverka det. Men förhoppningsvis kan systemet anpassas och få lite hjälp därifrån. Men vi måste också hitta andra sätt att jobba på, exempelvis att skapa handelshus som företagarna själva har talat om. Posten kunde som vårt eget bolag fungera som huvudman för det och vara en uppsamlande länk såväl öster, som västerut.
Finnas men ej synas
Näringsministern kommenterar också det faktum att en stor del av näringspolitiken i regeringsprogrammet handlar om jordbruk, jakt och fiske.
– Det låter som en företagaranalys, men det är ingen hemlighet att det per automatik läggs en hel del tyngd på de traditionella näringarna. Sedan kan jag säga att ett regeringsprogram naturligtvis är viktigt, men av erfarenhet vet jag också att näringspolitiken som förs, beror lite på vem som sitter på posten. Det kommer dagligen nya idéer i dagens värld, och det är viktigt att vi kan anpassa oss.
Är du personligen för ett slopande av skattegränsen?
– Nja, jag måste nog säga som så att jag även ser de enorma fördelar den har fört med sig. Vi behöver hitta nya sätt att leva med skattegränsen som har stor betydelse för sjöfarten som basnäring.
Var det ett ja eller ett nej?
– Det var nog ett nej. Skattegränsen ska få finnas, men inte synas, om jag säger så.
Peter Pussinen