Skyddsjakten på gråsäl pågår mellan mitten av april och slutet av januari. Även om det alltså fortfarande är möjligt att jaga säl några veckor till ser slutsiffran över antalet fällda sälar den här gången ut att landa långt från föregående års siffra. Det säger jakthandläggare Roger Gustavsson vid landskapsregeringen.
Fram till mitten av förra veckan hade hundra fällda sälar rapporterats in, och kvoten på 500 sälar är långt från uppfylld.
Vad brukar siffran ligga på ett normalt år?
– Vi har kört en kampanj de senaste åren och 2019 var ett rekordår med 343 fällda sälar. 2020 och 2021 var det 215 respektive 207 fällda sälar. Med tanke på det har vi i år en halvering av av rapporteringen av fällda sälar, så nog är det anmärkningsvärt usliga siffror.
Det som ännu kan dra upp slutstatistiken är att de sälar som skjutits vid fiskodlingar – dit de brukar söka sig särskilt under de kalla vintermånaderna – ibland rapporteras in i slutet av jaktperioden. Enligt Roger Gustavsson brukar det ett normalår röra sig om ett trettiotal sälar.
– Men huvudparten är nog anmälda redan.
Backar man ytterligare lite i tiden var siffrorna dock ännu sämre, under något år var de fällda djuren nere i runt 70.
Intresset för säljakt är inte det det en gång var, konstaterar Roger Gustavsson.
– Nog pekar det mot att vi har en trend där det är svårt att få några bra resultat.
Vad kan det bero på?
– Det kan säkert vara en kombination dels av att sälarna sökt sig till nya platser eller att de minskat i antal, dels av att det varit dåligt jaktväder.
EU-förbud
En annan faktor som påverkar intresset för den här jakten negativt är det EU-direktiv som förbjuder handeln med sälprodukter. Finland och Sverige hade fram till 2015 ett undantag från förbudet, som alltså begränsar själva tillvaratagandet av sälarna.
– Förbudet vet man hämmar intresset för säljakt något oerhört. Skulle förbudet inte finnas skulle det skapas ett incitament för vissa jägare att åka ut några gånger till.
Helt lätt är det inte heller att jaga säl, säger Roger Gustavsson. Jägarna ska ofta ta sig långt ut i skärgården i små båtar. Goda båtfärdigheter behövs således liksom lokalkännedom om var sälarna finns.
– Det är en rätt så farlig miljö med små grynnor och skär – ofta i öppet hav – som jägarna ska i land på. Där ska det också vara så grunt att sälen sedan kan bärgas. Det är inte riktigt för vem som helst, alla på Åland har inte den kunskapen.
Fyllda lager
Jakten är dessutom mycket väderberoende, framhåller Roger Gustavsson.
– När det var skottpengar på säl och säljakten var fri var det några jägare som fastnade för säljakten. Det finns säkert sådana jägare nu också, som kunde ha åkt ut vid bra väder, men sälen ska ju tas tillvara och man kan bara äta säl till en viss mängd själv. När det inte går att sälja produkterna stannar folk hemma när de egna lagren är fyllda.
Att inventeringen 2022 visade en minskning av antalet sälar i Östersjön tror han inte ska påverka den åländska jaktkvoten.
– Skulle inventeringen visa en större minskning kan man börja fundera, men är minskningen inom felmarginalen säger siffran inte så jättemycket.