Åsub, Ålands statistik- och utredningsbyrå, noterar i en färsk undersökning att 28 procent av alla ålänningar känner diskriminerade.
Den vanligaste orsaken är att man råkar vara född till "fel" kön.
STATISTIK Könstillhörigheten hamnar i topp i Åsubs diskrimineringsundersökning, för övrigt en diger lunta utredningsmaterial - den färdiga rapporten är på 100 sidor.
6 procent av alla män som anser ha blivit diskriminerade någon gång under året anger könstillhörigheten som skäl. Siffran för kvinnor är 50 procent.
Etniskt ursprung är näst populärast. Här är förhållandet det omvända. Betydligt fler män än kvinnor anser sig ha blivit diskriminerade för sin härkomst.
Diskriminering av finsktalande
40 procent av alla respondenter anser sig diskriminerade för sitt modersmål. De faller under kategorin "annat nordiskt modersmål", men i praktiken innebär det enligt Åsubs utredare finska. Möjligen mer intressant har 14 procent svarat att de diskrimineras för sitt modersmål, trots att modersmålet uppges vara svenska. Om det gäller specifikt den åländska dialekten eller det faktum att de pratar någon rikssvensk dialekt framgår inte av undersökningen.
Undersökningen tar ett brett grepp på begreppet diskriminering. Det handlar inte bara om härkomst, språk eller etnicitet, utan om precis allt.
13 procent känner sig diskriminerade för att de inte har befordrats trots att de tycker att de borde det. 50 procent anser sig ha blivit mobbade utan orsak, 17 procent har för låg lön och 14 procent känner sig diskriminerade när de handlar.
Fredrik Granlund
fredrik.granlund@alandstidningen.ax
tel: 26 639
Ålandstidningen