Tidigare i veckan höll representanter för Finström, Saltvik, Sund, Vårdö och Geta ett möte om Norra Ålands utbildningsdistrikts (NÅUD) framtid.
Initiativet till mötet kom från NÅUD:s största medlemskommun Finströms kommunstyrelse. I protokollet från kommunstyrelsemötet står det att man vill diskutera samarbetet med anledning av den ökade detaljstyrningen från landskapsregeringen och också med anledning av de ökade kostnaderna per elev.
Finströms kommunstyrelses ordförande Sven-Anders Danielsson säger att mötet inte resulterade i några officiella beslut.
– Vi diskuterade hur vi ska göra i framtiden, det var en allmän diskussion, säger han.
Ändra organisationen
Från Saltviks sida deltog kommunfullmäktiges ordförande Runar Karlsson. Han nämner två punkter på agendan för diskussionen.
– Den första är den höga kostnadsökningen från ett år till ett annat. Det handlar om 15 procent, säger han.
Runar Karlsson säger att man måste ta reda på vad kostnadsökningen orsakas av.
– Vi behöver veta hur vi ska tackla det, säger han.
Den andra punkten på agendan var mer långsiktig och handlar om själva organisationen.
– Nu är det ett kommunalförbund, men vi vill titta på att övergå till värdkommun och i sådant fall skulle värdkommunen vara Finström, som är största kommun.
Runar Karlsson säger att det i första hand är politikerna i Finström som måste ta ställning till om kommunen vill bli värdkommun, därefter är det upp till de andra medlemskommunerna att ta ställning.
Genom att gå över till en värdkommun kan man avveckla kommunalförbundet NÅUD. Och det blir billigare, säger Runar Karlsson.
– Vi sparar in en styrelse och ett fullmäktige. Det blir Finströms kommunstyrelse och -fullmäktige som arbetar med frågorna. De står för personal och löner och de andra medlemskommunerna betalar enligt en formel.
Väntar på svar
Hur går ni vidare?
– Om Finström ger en positiv signal ska de andra kommunerna ta upp frågan. Om någon säger blankt nej blir det inget, säger Runar Karlsson.
Runar Karlsson är positiv till lösningen med värdkommun i stället för kommunalförbund.
– Många säger att Åland är överorganiserat, det här är ett sätt att minska på organisationer, det blir kanske en vanligare modell i framtiden. Vi har redan den gemensamma räddningsmyndigheten där Jomala föreslås bli värdkommun.