Förra veckan grundades föreningen Norrhavets vänner, med viljan att fungera som en formell motpol till den vindkraftssatsning som diskuterats på Åland och främst i haven norr om Åland. För tillfället väntar man på att registreringen av föreningen ska gå igenom, och man har redan tillsatt en styrelse på sex personer. Som ordförande för föreningen fungerar Lena Laitinen.
– Rent kortfattat är vårt syfte att verka för att skydda den åländska havsmiljön från industriella anläggningar, och då särskilt vindkraftverk, som hotar att skada eller förstöra det unika kultur- och naturvärdet som finns i området norr om Åland, säger hon.
Föreningen ser kritiskt på Ålands landskapsregerings projekt Sunnanvind och satsningen på storskalad havsbaserad vindkraft, och man anser att landskapsregeringen har sett på satsningen allt för ensidigt.
– Man går in i förverkligandet av havsbaserad vindkraft utan att objektivt se till det bästa för Åland, säger hon.
Hon vill poängtera att föreningen inte är emot vindkraft i sig, utan att man ställer sig skeptiskt till att förvandla Norrhavet till ett industriområde.
– Norrhavet blev nyss utsett till en av Finlands naturpärlor och man har också pratat om att föreslå det som ett av Unescos världsarv. Aspekterna kring och konsekvenserna för fullskalig vindkraftsindustri är mångfacetterade och och en hel del problem har inte utretts. Vi anser att man borde ta alla faktorer i beaktande, inte enbart de positiva som kommer främst från entreprenörbolagen, säger hon.
Sprida kunskap och medvetenhet
Tanken är att ordna informationstillfällen och diskussioner samt arrangera evenemang när man väl blivit en registrerad förening.
– Vi vill sprida kunskap och medvetenhet, och också delta aktivt i den offentliga debatten. Vi är även öppna för att samarbeta med beslutsfattare och myndigheter, säger Lena Laitinen och fortsätter:
– En stor del av politikerna i dag har inte tillräckligt med information för att kunna ta sådana beslut och vågar inte ifrågasätta ett vindkraftsprojekt för att man inte vill få det att verka som att man är hållbarhetsmotståndare. Men det är viktigt att ha alla faktorer med, vi vill alla arbeta för hållbarheten men ser ingen orsak till att vårt finaste närområde ska offras.
Norrhavets vänner har redan fått en hel del medlemsförfrågningar, vilket gläder henne.
– Vi har fått ett bra gensvar, och det är också glädjande att vi fått med medlemmar som har meddelat att de kan tänka sig att bidra med större satsningar och bidrag. Det visar att det finns ett intresse och en vilja att diskutera och ifrågasätta dessa frågor, säger hon.