Det blev en hastigt avklarad, men stilfull, uppvisning i Åländsk tacksamhet när Rysslands present till Mariehamn avtäcktes på onsdagen.
Nu står hon där, Maria Alexandrovna, i klänning av typiskt 1870-talssnitt.
KULTUR Det har pratats om den länge, statyn av kejsarinnan Maria Alexandrovna. 150-årsjubileet visade sig bli ett lämpligt tillfälle att överräcka den.
Med på gårdagens avtäckning, som skedde i strålkastarljus i novemberkvällen, fanns både S:t Petersburgs andre vice guvernör Vasilij Kitchedzhi och Rysslands ambassadör i Finland, Alexander Rumyantsev, och konstnären Andrej Kovalchuk.
Men inledningstalade gjorde kulturnämndsledamot Robert Liewendahl. Han hälsade besökarna välkomnade, och tecknade sedan Maria Alexandrovnas levnadsbeskrivning ett stycka i taget medan hans tal tolkades till ryska.
Inte i Tyskland
Och det är en sjuk och medtagen kvinna han målar upp. Hon föddes 1824 i Tyskland, eller rättare sagt i Storhertigdömet Hessen och vid Rhen. Jo, det hette så. Senare blev storhertigdömet en del av Nordtyska förbundet, och i dag är områden ett förbundsland i Tyskland. Då var det ett furstedöme med ett eget hov och en egen furstefamilj. Något Tyskland fanns inte ens i fantasin.
Men det hör inte hit. Hon träffade under ett statsbesök den blivande tsaren Alexander, blev förälskad och flyttade till S:t Petersburg. Fast det dröjde några år, till 1841. Så småningom blev hon sjuk. Hon hade ständiga problem med hosta och feber, och tillståndet blev kroniskt. Mariehamn fick hon aldrig se, knappt maken heller - han skaffade sig ett fast förhållande med en rysk furstinna (som till och med bodde i Vinterpalatset). Hon avled i tuberkulos 1880.
Och även om hon inte fick se staden som bar hennes namn kom sonen, den blivande kejsar Alexander III, hit regelbundet.
Gratulerade på födelsedagen
Sedan höll Vasilij Kitchedzhi sitt tal.
- Ärade Mariehamnare! Tillåt mig att på S:t Petersburgs vägnar gratulera Mariehamn på sin 150-årsdag, var hans första ord.
Han påminde om det faktum att Mariehamn grundades efter ett beslut i S:t Petersburg.
- Våra två städer har mycket gemensamt i historien, och jag vet att mariehamnarna kallar Maria sin gudmor, fortsatte han.
Sedan tackade han för sig med en from förhoppning att Maria ska få bo här som en god granne.
Avslutningsvis talade gåvans formella mottagare, Edgar Vickström, stadsdirektör i Mariehamn:
- Mariehamn grundades på den ryska tiden. Vi tackar för detta beslut, sade han och fortsatte med att konstatera att Mariehamn i dag är världens minsta metropol.
Själva avtäckningen gjordes av Edgar Vickström och Vasilij Kitchedzhi tillsammans.
Kanske ny firarstaty
Omedelbart efter avtäckningen vandrade hedersgästerna upp till stadshuset för en konsert.
- Jag är nöjd. Den är ståtlig. Det var ju otroligt pampigt det här. Vi får se om det blir den nya studentstatyn, säger lagtingsledamot Axel Jonsson innan han försvinner in i stadshuset.
- Det är klart man från rysk sida vill manifestera sin roll i historien efter 150 år. Det här kan man se som en symbol för en ny samarbetsanda i Östersjöområdet, tror Jörgen Lundqvist, avgående kommundirektör i Eckerö och rysslandskännare.
Sedan blir det tomt nere vid statyn. När strålkastarna släckts står hon kvar där bredvid trappan alldeles ensam - kejsarinnan som aldrig fick se sin stad i livet. Nu behöver hon bara hålla ögonen öppna.
Fredrik Granlund