ÅHS erbjuder från och med 1 september fosterscreening till alla gravida.
Det innebär att man tidigt i graviditeten kan upptäcka kromosomavvikelser hos fostret.
Undersökningarna genomförs i Åbo.
ÅHS Tidigare har bara gravida över 37 år erbjudits fosterdiagnostik. Men från och med den 1 september erbjuder Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) fosterscreening till alla gravida.
Det handlar om ett ultraljud tidigt i graviditeten som ger en första fingervisning om det finns kromosomavvikelser eller andra missbildningar hos fostret. Bland annat Downs syndrom kan upptäckas genom provet.
Bakgrunden till beslutet är en finsk förordning från 2007 som säger att alla gravida ska erbjudas fosterscreening. Förordningen gäller visserligen inte på Åland, men:
-Vi vill att åländska kvinnor ska ha samma rättigheter. Våra politiker har uttalat att vi ska ha lika bra sjukvård här, om inte bättre, säger primärvårdschef Birgitta Hermans.
Allt är frivilligt
Ultraljudet görs på genetiska polikliniken på Åbo universitets centralsjukhus. Den som vill göra undersökningen får en remiss från ÅHS.
Om ultraljudet visar några avvikelser får föräldrarna avgöra om de vill ta ytterligare prover.
Barnmorska Heidi Sewón understryker att fosterscreeningen och eventuella efterföljande utredningar är frivilliga.
-Alla beslut får föräldrarna själva ta.
Enligt konsultläkare Olle Frankman har möjligheten till fosterscreening efterfrågats även av yngre gravida. Både Heidi Sewón och Birgitta Hermans förväntar sig att många kommer att göra undersökningen.
-Kanske 50 procent, säger Birgitta Hermans,
Görs får aborter
I Danmark har antalet barn som föds med Downs syndrom minskat drastiskt sedan fosterscreening börjat erbjudas till alla. År 2030 räknar man med att inga barn med Downs syndrom kommer att födas i landet.
Någon sådan utveckling tror inte Olle Frankman det blir på Åland. Här föds knappt ett barn med Downs syndrom i året och antalet aborter med anledning av sjukdomen är litet.
I pressmeddelandet står att screeningen är ett led i ett sjukdomsförebyggande arbete. Vad menar ni med det?
-Det innebär att vi ger föräldrarna valet om de vill föda fram ett känt sjukt barn eller inte.
Även om en eventuell abort är föräldrarnas beslut, är tanken att de ska få rådgivning redan i Åbo, om screeningen visar något avvikande. Enligt avtalet med ÅHS ska vården ske på svenska. Dessutom finns kuratorer och en psykolog inom primärvården som kan hjälpa föräldrarna.
I årets budget finns 20.000 euro avsatt för fosterscreening.
Sandra Widing