För tre år sedan startade projektet Kultur i skärgården och nu har hela projektet utvärderats och det finns ett förslag till utvecklingsplan.
-Vi vet att tiden inte är den bästa men vi föreslår i alla fall för landskapsregeringen att det satsas på en skärgårdens ambulerande kulturskola, säger Christian Pleijel från Kökar varit ordförande för projektgruppen.
SKÄRGÅRD Under de gångna tre åren har man byggt upp en stomme till det som kunde vara skärgårdens kulturskola.
-En varaktig struktur är vårt slutmål och vi tror att Skärgårdens kulturskola ska kunna vara ett etablerat begrepp år 2014, säger Pleijel.
På måndagen hade representanter för projektet ett möte med kulturansvariga ministern Britt Lundberg och landskapets kulturchef Jan-Ole Lönnblad.
-De drog efter andan när vi publicerade vår budget men nu har vi gjort vår del, det är upp till landskapets politiker att ta ställning nu, säger Pleijel.
Budgeten för projektet nästa år stannar på 92.000 euro och den mest kostnadskrävande posten är lön till en verksamhetsledare.
Stor resurs
När projektet startade gjordes en inventering av kulturlivet i kommunerna Vårdö, Brändö, Kumlinge, Sottunga, Kökar och Föglö.
Den inventeringen gav vid handen att det finns cirka 75 bofasta kulturarbetare i skärgården, 60 föreningar med kulturell inriktning och ett 40-tal årligen återkommande kulturevenemang.
- Det finns ett rikt men splittrat kulturliv i skärgården men när det gäller profilskapande så är skärgårdskulturen mycket viktig för turismen, säger Pleijel.
Man vill också komma bort från den starka betoningen på sommarkultur och satsa på "vinterkultur" och året om kultur.
Betygsatt
Projektgruppen har under de gångna tre åren haft 17 möten och man har diskuterat igenom vad som är viktigt för skärgårdskulturen.
-Vi har också betygsatt oss och vi tycker att vi lyckats bra med att samordna och utveckla kulturen. Vi har lyckats hyfsat med att stöda skärgårdsbornas kulturintresse och med att upplysa om finansieringsformer. Det som har lyckats mindre väl är att få fastålänningarna att delta i skärgårdskultur, konstaterar Pleijel.
I projektgruppen sitter Bo Ahlnäs för Vårdö, Tiina Eriksson från Brändö, Catrin Finneman från Kökar, Björn Rönnlöf från Sottunga, Eva Maria Mansnerus från Föglö och Torbjörn Engman från Kumlinge.
Interremistisk verksamhetsledare, efter Anita Husell-Karlström, är just nu Anna Sundblom.
Rimliga villkor
Satsningen på en ambulerande kulturskola skulle på sikt gagna alla i skärgården. Men prioriterade målgrupper är barn och unga liksom seniorer.
Skolan skulle upprätthållas av ambulerande kulturarbetare som under en månad undervisar inom sitt specialområde och får en månadslön för det.
-Den som arbetar som ambulerande lärare ska också bo anständigt under perioden och inte hänvisas till en madrass på¨golvet i en skola, säger Pleijel.
Under den period Kultur i skärgården varit aktiv har projektet dragit cirka 50.000 euro per år. Om man går in för kulturskola och dessutom satsar på förberedande musikundervisning så blir kostnaderna högre. Den skissade budgeten talar om årskostnaden 92.000 euro för nästa år och 2014 skulle kostnaden ligga på 168.000 euro.
-Vi är öppna för olika slag till finansiering och vi vet att det är ont om utrymme i nästa års budget. Men kulturen i skärgården får inte glömmas bort, den ger så många positiva effekter, säger Pleijel.
Ålandstidningen