Harry Holmberg har verkligen byggt upp Harrys El från grunden. Bolaget grundade han tillsammans med två kompisar 1979, men egentligen började han jobba med el redan innan det. Först som lagerarbetare på Firma S Lemberg när han gick ut sjuan. Efter att ha utbildat sig vid yrkesskolan på Åland och senare Stockholms Tekniska Institut grundade han i mitten på 70-talet sedan en egen elinstallationsfirma.
– Men 1979 fick jag med mig Kurt Sjöblom och Runo Gustavsson och då bytte vi namn till Harrys El. Jag hade för mycket jobb och de vill prova på någonting annat. Vi bildade ett aktiebolag och ägde en tredjedel var, säger Harry Holmberg.
Till en början jobbade de mest med elinstallationer i bostadshus. Huvudkontoret var garaget på Runo Gustavssons gård i Sviby, Jomala.
– Ladugården använde vi som lager och ganska fort började vi också med större industriinstallationer. Det fanns mycket jobb på den tiden och det tog inte särskilt länge innan vi började anställa.
Fler än 50
Sedan dess har en hel del hänt. Framför allt har bolaget blivit större och större och i dag är man totalt 54 anställda. Det är en personaltillväxt med mer än en ny anställd per år i genomsnitt. Större blev man framför allt 2010 och 2011 då först Wåges och sedan Kalmers elinstallationsavdelningar köptes upp. Då tillkom fem respektive 16 anställda i ett svep.
Sedan starten i ett garage i Sviby har Harrys El också hunnit med två flyttar. Först 1984 då man flyttade till utrymmen vid Klintkajen i Mariehamn och 1999 då flytten gick till de nuvarande lokalerna några hundra meter österut på Elverksgatan. Huvudkontoret består i dag av butik, kontorsutrymmen och lagerutrymmen på mer än 2.000 kvadratmeter. Utanför står fler än 30 fordon som är ute på fältet mer eller mindre varenda dag.
– Ibland är det till och med brist på bilarna, säger Patrik Nordberg som sedan i somras alltså är bolagets blott andra vd sedan 1979.
Ringdes in
Patrik Nordberg är dock inget nytt ansikte i sammanhanget eftersom han jobbat för Harrys El sedan 1997.
– Jag blev inringd av Marcus Karlsson precis efter att jag hade tagit examen från Tekniska läroverket. Han behövde hjälp med något projekt. På den tiden var konjunkturläget ännu ganska svagt. De flesta företag hade det nog inte så fett ställt och landskapsregeringen betalade då ut ett sysselsättningsstöd till företag som anställde arbetslösa. Så på den vägen började jag.
Bild
Under de tio första åren jobbade han i huvudsak på fältet, men 2005 flyttade han in på kontoret och blev projektledare.
– Harry behövde hjälp med att räkna och hålla i projekten.
Att Patrik Nordberg därför i somras skulle komma att ta över som vd var därför på många sätt naturligt.
– Vi har egentligen diskuterat det i flera omgångar men det här gången blev det mer konkret, säger Patrik Nordberg och konstaterar att det än så länge fungerat bra.
Finns kvar
För Harry Holmberg var det också en bra tidpunkt att lämna över stafettpinnen för sitt livsverk efter nästan ett helt liv i branschen och 45 år som vd.
– Det känns nog ganska bra, säger han.
Bolaget äger han fortsättningsvis till största del, och en del uppgifter har han ännu inte släppt ifrån sig.
– Lite är jag ännu kvar. Bland annat sköter jag lagerinköpen, säger han.
Det är dock bara en bråkdel av hur det kunde se ut för 20–30 år sedan. Då var han allt från arbetsledare till ansvarig för inköp och administration.
Bild
– När det var som värst jobbade jag nog två arbetspass om dagen. Jag brukar säga att jag sett många soluppgångar på jobbet.
– Min pappa jobbade på räddningsverket på den tiden och ibland brukade han fråga mig om Harry bor på kontoret, tillägger Patrik Nordberg med ett skratt.
Bred kompetens
På många sätt har det hårda arbetet också betalat av sig. Genom åren har bolaget varit frekvent återkommande i toppen bland de åländska företagen i de finländska affärstidningars företagslistor. 2012 blev Harrys El också årets företag på Åland, bland annat med motiveringen att ”företagets framgång är till stor del ett resultat av huvudägarens stora arbetsinsats och engagemang, som även skapat en stabil ekonomi”.
När Harry Holmberg själv i dag ska ge svar på varför saker fungerat så bra lyfter han gärna fram personalen.
– Och så har jag varit ganska bra på att hålla hårt i slantarna, säger han.
Han pratar också gärna om bredden i företagets verksamhet. I dag gör man allt från industriautomation till brandlarm, datasystem, belysning och passerkontrollsystem.
– Jag har alltid försökt anställa folk med olika kunskap.
Störst i branschen blev Harrys El för många år sedan och om man i dag räknar allt från de minsta servicejobben till de stora installationerna på entreprenad gör bolaget 4.000 jobb varje år.
– Den stora massan arbetstimmar kommer från entreprenadsidan. Vi har också ganska många större återkommande kunder och det tyder väl på att vi gjort någonting bra, säger Patrik Nordberg.
Stora jobb
Patrik Nordberg berättar också att industriautomationsavdelningen levererat system till både Thailand och Indien, såväl som Mexiko.
– Det är jobb vi fått via ålänningar och åländska företag.
Bland bolagets största jobb någonsin lyfter Harry Holmberg och Patrik Nordberg Maxinge och polishuset. Just nu arbetar man bland annat med bostadsprojekten Admare och Solfjädern, samt ÅHS nya reservkraft.
Just de stora jobben har också gett en rejäl skjuts under de senaste åren. 2022 omsatte Harrys El 9,2 miljoner euro vilket är ett rekord. Vinsten landade på 729.000 euro.
– Omsättningen pekar åt samma håll i år, säger Harry Holmberg.
Men det har inte alltid varit lika ljust.
– I början av 90-talet var det som tuffast. Då kunde vi sitta runt kaffebordet och vänta på att någon skulle ringa. Det var inte alltid vi hade jobb ens för nästa dag. Men jag har aldrig behövt säga upp någon.