Åsub varnar för lågtryck även i den åländska ekonomin. Det visar en färsk konjunkturrapport.
NÄRINGSLIV Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub)är ute med en färsk konjunkturrapport för hösten 2008. Den publicerades någon dag innan den amerikanska finansmarknaden krisade.
En rimlig slutsats mot den bakgrunden är att allt vad Åsub menar ska hända kan bli ännu något värre.
Finanskrisen
Den internationella nedgången påverkar oundvikligen Åland och slår indirekt mot hushållens ekonomi. Åsub tror ändå att Åland kommer att klara lågkonjunkturen "relativt bra".
Tillväxten
Det är snabba kast. 2007 blev tillväxten 5,4 procent. I år är det neråt. Enligt Åsub blir det minustillväxt 0,8 procent. 2009 och 2010 vänder det sakta uppåt, till 0,1 respektive 1,1 procents tillväxt. Den stora svängningen mellan i fjol och i år beror enligt Åsub på att den åländska ekonomin är oerhört känslig, att de stora bolagen gick extremt bra 2007 samtidigt som inflationen var låg i fjol och hög i år.
Inflationen
I år blir den allmänna prisstegringen hela 4,2 procent för att falla tillbaka till 2,8 nästa år och 1,6 år 2010. Dyrare olja och livsmedel är de största skälen till den höga inflationen i år. Något bidrar också högre skatter på el, bränsle och alkohol.
Köpkraften
Stigande räntekostnader kombinerat med höga bostadslån gör att utrymmet för konsumtion krymper. Nästa år och 2010 väntas tillväxten i den privata konsumtionen avstanna ytterligare.
Arbetslösheten
Allt fler pensioneras samtidigt som allt fler nyutexamineras. Så långt allt väl. Men lågkonjunkturen kan ställa till det hela ytterligare. Åsub befarar att den öppna arbetslösheten stiger från 2,1 procent i år till 2,3 procent nästa år.
Offentlig ekonomi
De senaste tre åren har klumpsumman till landskapet vuxit med drygt fem procent per år. Den tillväxten avtar något. I år får Åland 204,8 miljoner euro. 2009 blir det 206,6 miljoner.
Kommunerna
På den kommunala sektorn, traditionellt krismärkt, ser det skapligt ut. Landskapsandelssystemet har förändrats och kommunerna väntas lämna ett överskott på 3,1 miljoner euro enligt budgetarna för 2008.
Näringslivet
Enligt Åsub kommer de flesta företag, oberoende av bransch, att möta hårdare tider. Räntorna stiger och det blir svårare att låna till nya investeringar. Dessutom riskerar efterfrågan sjunka till följd av sämre hushållsekonomi.
Rederierna
Sjöfarten skulle klara sig riktigt bra om bara bunkerpriset skulle falla. Ändå befarar Åsub en nedgång till följd av att lågkonjunkturen fördjupas och tillväxten i handeln minskar.
Bank och försäkring
Här varnas för krympande lönsamhet. Till följd av den pågående finanskrisen varnar Åsub för att resultatet troligen blir sämre än bankerna för bara någon månad sedan själva förväntade sig. För att finansiera sig måste bankerna låna pengar till höga räntor. Denna fördyring får kunderna betala vilket sänker aktiviteten och efterfrågan i ekonomin.
Livsmedel
Det blir troligen en avmattning inom dagligvaruhandeln under 2008 och första halvan av 2009. Utsikterna är ändå ljusa trots den allmänna lågkonjunkturen.
Byggsektorn
Sämre men inte nattsvart. Stora offentliga byggprojekt räddar situationen något. Till följd av allt högra låneräntor varnar dock Åsub för att egnahemsbyggandet och renoveringarna avtar.
Handeln
Detaljhandeln drabbas värst av nedgången, främst den så kallade sällanköpshandeln, trots att sänkta priser är att vänta. Ett ljus i handelsmörkret är livsmedelsmomsen sänks om ett år vilket kan lämna medel över för andra inköp.
Restaurang
Tillväxten ska enligt Åsub-rapporten avta under de kommande tolv månaderna.
IT
Har gått som tåget de senaste åren med kraftig expansion som följd. Det kan vara slut med det nu. Åsub förutspår att tillväxttakten mattas ut under året som kommer.
Ålandstidningen