Så sent som i lördags öppnades den svenska gränsen mot Finland och Åland. Detta efter att den varit stängd under hela sommaren. Men i och med att de svenska smittsiffrorna sjunkit, och den finska regeringen höjt gränstalet till 25 smittade per 100.000 invånare under de senaste 14 dagarna, så ansåg man att gränsen kunde öppnas.
Sedan i lördags har dock de svenska (liksom de estniska) smittotalen stigit. I går tisdag låg de svenska siffrorna förvisso på strax över 26 fall per 100.000, men då fanns inte de 1.199 nya fall som rapporterats under helgen och måndagen med i statistiken.
Bekräftar nyheten
I och med ökningen i grannländerna kommer alltså den finska regeringen att ändra resereglerna för Sverige och Estland, vilket Inrikesministeriets kanslichef Kirsi Pimiä bekräftar för Yle. De tidigare fria inpassagerna kommer i stället att bytas mot en rekommendation att man ska hålla sig i karantän i två veckor.
– Om man åker på semesterresa till Tallinn träder en två veckors karantänsrekommendation i kraft, säger Kirsi Pimiä till Yle Uutiset.
Yle rapporterar också att Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu i måndags förutspådde att restriktionerna skulle skärpas från och med kommande måndag.
– Han tolkade alldeles rätt, säger Kirsi Pimiä till Yle.
De nya restriktionerna kommer dock inte att gälla arbetsresor. Dessa kommer också fortsättningsvis att kunna genomföras utan karantänskrav.
”Blir förvånad”
För landskapsregeringen (LR) var det dystra nyheter att möjligheten att resa utan karantänsrekommendation försvinner efter bara drygt en vecka.
– Man blir lite förvånad över att det cirkulerar i medierna innan man fattat ett beslut, det är ganska ovanligt, säger lantrådet Veronica Thörnroos.
Hon tycker att siffrorna för grannländerna trots allt ligger väldigt nära den gräns som Finland satt.
– Vi har just diskuterat det i LR och man kan tycka att det är lite överilat från Helsingfors om det håller streck. Beslut är ju inte fattat ännu, säger lantrådet.
Veronica Thörnroos tycker att den finska regeringen givit diffusa besked om vad som faktiskt ska gälla kring gränsvärdet om 25 smittade.
– Det är lite svårt att veta, ibland har man sagt att det ska vara en hård gräns på 25, andra gånger har man sagt att det kan fluktuera lite.
Har LR varit i kontakt med regeringen i Helsingfors om det här beslutet?
– Vi hade kontakt redan i går (läs: måndag) när vi fick information om att det eventuellt kunde vara aktuellt med ett nytt beslut. Men vi sa att de fick höra av sig närmare.
Förväntar du dig att den finska regeringen tar kontakt på nytt före beslut ska tas?
– Regeringssammanträdet är på torsdag, i rimlighetens namn borde de höra av sig före det, säger lantrådet.
”Börjar bli tungt”
Veronica Thörnroos tror att ett beslut om att skärpa restriktionerna bara en vecka efter att gränserna öppnats kan vara negativt för det åländska näringslivet.
– Jag vill ogärna spekulera om det, men det hela börjar bli väldigt tungt för både privatpersoner och företagare. Det är ofrånkomligt att orken och intresset att bjuda till börjar tryta.
Blir du mer orolig för åländsk ekonomi efter det här beskedet?
– De flesta företag, eller i princip alla, behöver långsiktig planering. Ett visst mått av justering med kort framförhållning fungerar, men det måste finnas möjlighet att planera sin verksamhet. Då kan man inte ändra från dag till dag, det blir omöjligt, säger Veronica Thörnroos.
Lantrådet får medhåll av den svenska utrikeshandelsministern Anna Hallberg (S):
– Vi kan inte hålla på och stänga och öppna gränser varannan vecka, säger hon till svenska Yle.
Jonas Bladh