Sedan årsskiftet gäller nya regler för att få flyga drönare inom EU. Bland annat krävs ett körkort som man får genom att göra ett teoriprov på nätet, och numera måste även privatpersoner som bara flyger drönare på fritiden anmäla sig och sin drönare till ett register.
Peter Sjöberg på Flygfoto ser mest fördelar med det nya regelverket, och säger att de generellt är bra.
– Främst för att det gör att allmänheten blir lite mer medveten om vad det är som gäller vid drönarflygning. Det har i första hand med säkerheten att göra, att man inte ställer till med bekymmer för helikoptrar och flygplan. Men också att man inte flyger någonstans där man skrämmer djur eller skadar människor, säger han.
Ett bekymmer med många drönare är att de ser ut lite som leksaker, och han menar att många kanske även tänker på dem som sådana.
– Men propellrarna är ganska farliga, de är som fyra grästrimmermotorer. Man måste vara försiktig med var man flyger med dem.
Rättvis konkurrens
Hittills har Peter Sjöberg, som använder drönare mycket i sitt företag, inte påverkats så mycket av de nya reglerna. Däremot tror han att de på sikt kan bidra till att ta bort oseriösa aktörer från marknaden.
– Nu finns det lite här och där sådana som flyger, men som inte har ansvarsförsäkring eller registrerade företag, utan gör det svart. Konkurrensen kanske blir lite mer rättvis. Jag har inget emot konkurrens i sig, men det ska vara på lika villkor.
– Men det är klart att det alltid är knöligare när man ska ha försäkringar och det är olika prov man ska skriva för körkorten. Men så är det väl på alla jobb, du ska veta vad du sysslar med.
En svårighet han hittills stött på är att regelverket ibland lämnar det fritt för tolkning.
– Men jag upplever att de har varit jättebra på Traficom och flygledningen i Mariehamn. Man får ställa frågor och diskutera, de vill hitta lösningar snarare än sätta hinder. Det viktiga är att vi har en dialog och kommunicerar, så går det mesta att lösa.
Risk för missbruk
Enligt Peter Sjöberg har många som jobbar med drönare bra koll på vad som gäller för flygning, men kunskapen är inte lika bra hos privatpersoner. Han ser en risk för att drönare kan användas fel eller missbrukas, till exempel för att jaga djur eller spionera på grannar för nöjes skull.
– Privatpersoner kan bara gå in i en butik och köpa en likadan drönare som jag använder som företagare. Med den kan man flyga med flera kilometer bort och över 500 meter upp. Det är en jättekul leksak om man ser den på det viset, men det finns mycket risker om man inte vet hur reglerna ser ut.
– Förhoppningsvis gör körkortet att människor i alla fall är medvetna om reglerna och varför man måste flyga på ett visst sätt.
Tror du att reglerna kommer att följas?
– Det tror jag. Regler har det funnits tidigare också, och de som inte har följt reglerna tidigare lär inte göra det nu heller, men jag tror att folk generellt blir medvetna. Det är främst det som är det viktiga för säkerheten.
Snabb utveckling
Däremot finns det vissa regler som föråldras snabbt, tror han.
– Drönartekniken utvecklas i snabb takt just nu. De blir smartare, lättare och mindre, och sensorerna blir bara bättre. Lagen kommer aldrig att hinna med i utvecklingen, så vissa regler kanske är förlegade och helt onödiga om ett halvår.
Ett exempel är de viktgränser som anges för de olika typerna av körkort i dagens regelverk.
– Det kommer hela tiden nya drönare som är mycket lättare och mindre som i princip gör att man kan kringgå reglerna ändå. Drönaren är här för att stanna, däremot kommer vi säkert att få se jättemånga olika nya användningsområden som inte är aktuella just nu.