Från och med nästa höst får elever i årskurserna 3-6 betyg enligt den sjugradiga skalan 4-10.
Samtidigt ska lärarna börja tillämpa ett nytt system för rättvisare betygsättning över hela Åland.
UTBILDNING I tisdags antogs flera förändringar av läroplanen för den åländska grundskolan.
Betygsskalan för årskurserna 3-6 förändras från och med nästa läsår. Betygen 4-10 ska användas redan från årskurs 3. I dag tillämpas en fyrgradig skala i årskurserna 3-6 med betygen B (berömlig), G (god), N (nöjaktig) och S (svag).
Ingen förändring görs av omdömena i årskurserna 1-2 och 7-9.
"Mer handfast"
Landskapsregeringen har även infört bedömningskriterier för samtliga ämnen i årskurserna 6 och 9. Eftersom eleverna bara läser ämnet omgivningskunskap till och med årskurs 3 har kriterier tagits fram även för det ämnet.
Kriterierna fastslår vad en elev behöver kunna för att få vitsordet 8.
-När man vet vad som krävs för att få en 8:a är det även lättare att ge en 6:a eller en 10:a. Det hjälper också för betygssättningen i de andra årskurserna, säger utbildningsminister Britt Lundberg (C).
Målsättningen är att göra betygen jämförbara och mer rättvisa.
-Det blir också mer handfast hur skolan tänker. Det blir lättare att föra diskussioner kring vad som saknas för att uppnå ett vitsord. Det blir lättare att föra de här diskussionerna för alla, säger Britt Lundberg.
15 kriterier för 8:a i matte
I dag finns fyra bedömningskriterier som är exakt likadana för alla ämnen.
För vitsordet 7-8 ska eleverna i dag ha goda kunskaper i ämnet, förstå orsak, verkan och samband mellan olika faktorer, kunna arbeta efter modeller och anpassa modellerna efter situationen samt med viss hjälp klara av att redovisa sina kunskaper.
Nästa läsår får varje ämne sina egna bedömningskriterier.
För att få betyget 8 i matematik i årskurs 6 ska 15 olika kriterier uppfyllas. Eleven ska bland annat förstå tiosystem och decimaltal, kunna bilda och fortsätta talföljder och och följa matematiska regler.
Antalet kriterier varierar för olika ämnen.
Anna Jakobsson