Om alla tillstånd blir klara i tid öppnar den nya nattklubben i Kinohuset nästa fredag.
Ett tillstånd som saknas är det förlängda serveringstillståndet. Nu kräver grannarna i Cityhuset att något sådant inte beviljas.
NÄRINGSLIV Historien om Dennis Janssons Rockoff-festival innehåller mängder av invändningar, protester och besvär från grannar som inte vill bli störda av högt ljud och festande människor.
Nu, när Dennis Janssons företag Mariepark Ab satsar på en nattklubb mitt i stadens främsta nöjeskvarter, upprepar sig historien. Närmaste grannen, Bostads Ab City i Mariehamn (Cityhuset), vill sätta stopp för ytterligare ett nattöppet uteställe i kvarteret.
Grannens missnöje har kommit upp till ytan i samband med Mariepark Ab:s ansökan om serveringstillstånd och om förlängd serveringstid.
19 grannar hördes
Ett normalt serveringstillstånd gäller fram till klockan 24.00. Men förlängda tillstånd fram till klockan 03.30 kan beviljas för ett år i taget. Hotell Arkipelag, Dinos och Indigo, som alla ligger i samma område som Kinohuset, har förlängda tillstånd.
Tillstånden beviljas av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM), som under beredningen hör grannarna inom en viss radie från serveringsstället. I förhållande till Kinohuset, Indigo och Dinos omfattar cirkeln ungefär följande område: Magazin-Postenhuset-Pubettan-Alandica kultur och kongress-Ålandstidningen-Sittkoff.
19 olika företag och fastighetsaktiebolag hördes om Mariepark Ab:s ansökan för Kinohuset. Endast Bostads Ab City i Mariehamn inom med ett yttrande.
Nattsömnen störs
Bostads Ab City vill inte att förlängd serveringstid beviljas och påpekar att fastigheten innehåller bostäder. Alla dessa bostäder ligger mot citygården, det vill säger mot Kinohuset.
Redan i dag störs nattsömnen för de boende, på grund av musiken från Indigo och Dinos. Även skränande personer på väg hem från krogarna stör, skriver bostadsaktiebolaget.
Med nattklubben i Kinohuset befarar grannen att både oljudet och nedskräpningen ökar. Man tror också att det blir mer skadegörelse på fastigheten och att det blir svårare att hyra ut bostadslägenheterna.
Omprövas varje år
Patrik Lundin vid ÅMHM säger att ärendet är under beredning och att han därför inte kan uttala sig om det. Det är inte heller klart när ansökan tas upp för beslut.
-Först ska lokalen vara godkänd. Den ska vara färdig när vi kommer. Sedan ska ett formellt beslut fattas. Men då handlar det inte om några långa tider, säger Patrik Lundin.
Även efter att ett tillstånd beviljats går det att vända sig till myndigheten om det uppstår störningar.
-Har man synpunkter kan man alltid föra klagomålen till oss. Sådana klagomål får vi in hela tiden, om att det skräpas ner och att det är för hög volym.
Det är också av den orsaken som de förlängda tillstånden endast beviljas för ett år i taget. Nya prövningar görs regelbundet, förklarar Patrik Lundin.
Anna Jakobsson