Måndagens presskonferens om covid-19 är den första som hålls fysiskt på landskapsregeringen sedan våren 2020 och social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) inleder presskonferensen med att konstatera att måndagen är en ”riktigt bra dag”.
– I dagarna har vi nått målet om en vaccinationstäckning på 80 procent på Åland, vilket är det nationella målet.
På många sätt är måndagens presskonferens och den nya handlingsplan som landskapsregeringen tagit fram ett tydligt kliv bort från det som varit sedan mars 2020. Men samtidigt som man lämnar det som varit bakom sig konstaterar landskapsläkare Knut Lönnroth ändå att vi måste vara beredda fortsättningsvis eftersom det inte är realistiskt att ha en nollvision.
– Alla experter är eniga om att vi kommer att få fortsätta leva med det här viruset. Det kommer fortsätta spridas och nya varianter att uppstå och förr eller senare kommer också någon på Åland att dö av covid-19. Med det sagt innebär den höga vaccinationstäckningen ändå att sannolikheten för att det på samhällsnivå ska få negativa konsekvenser är mycket låg.
Två faser
I den nya handlingsplanen tas accelerationsfasen bort vilket innebär att pandemin antingen bedöms vara i utgångs- eller spridningsfasen. Varken när en övergång mellan faserna sker, eller vilka åtgärder som vidtas är fastslaget i planen. I stället kommer samarbetsgruppen med två veckors mellanrum att göra en samlad bedömning baserad på flera faktorer. Mindre vikt läggs framöver på incidensnivå och mer på till exempel hur många som vårdas på sjukhus och förekomsten av nya och bekymmersamma virusvarianter.
Vad gäller åtgärder i utgångsnivån håller man kvar vid rekommendationer om att alla bör testa sig vid lindriga symtom, stanna hemma vid sjukdom, ha god handhygien och begränsa onödig direkt fysisk kontakt med andra.
De möjliga åtgärder som kan sättas in i spridningsfasen är bekanta sedan tidigare. Det vill säga till exempel begränsningar av privata tillställningar, offentliga utrymmen, restauranger och rekommendationer om munskydd.
Mer flexibilitet
Enligt Knut Lönnroth innebär den nya handlingsplanen, som alltså inte innehåller några direkta gränsvärden, att situationen framledes blir mer oförutsägbar för samhället.
– Men samtidigt kan vi agera mer flexibelt.
Under presskonferensen konstaterar han också, efter en jämförelse med pandemiläget i övriga världen, att Åland klarat pandemin bra.
– Åland har kommit undan väldigt väl och det är framför allt tack vare ett otroligt effektivt smittspårningsarbete.
Under presskonferensen informerar utbildningsminister Annika Hambrudd (C) också om att barnomsorgen och utbildningen på Åland återgår till normal verksamhet men med särskilda riktlinjer för en bättre hygien.
ÅHS chefläkare Janek Frantzén meddelar att man på sjukhuset kommer att vidhålla rekommendationen om munskydd eftersom verksamheten är särskilt känslig.
Oklart om tredje dos
Primärvårdens klinikchef Tora Woivalin informerar under presskonferensen också om vaccinationsläget. 87 procent av den åländska befolkningen över 12 år har nu fått en dos och 80 procent två doser.
– Samtidigt är vi lite oroliga över att vissa i gruppen yngre vuxna inte valt att vaccinera sig. Det är lite bekymmersamt och det finns en del jobb kvar att göra där.
Hur ÅHS ska försöka komma åt problemet diskuteras för närvarande.
Enligt Tora Woivalin har man också börjat ge en tredje dos till särskilda grupper av personer, exempelvis sådana som har ett kraftigt nedsatt immunförsvar. Huruvida en tredje dos kan komma att bli aktuell för övriga är emellertid fortfarande oklart.