Charlotta Solax är ny verksamhetsledare för landsbygdsutvecklingsorganet Leader Åland.
Samtidigt öppnas nya bidragsmöjligheter för vattenprojekt.
LANDSBYGD Föreningen Leader Åland, som hanterar bidrag till landsbygdsutvecklingsprojekt, har fått ny verksamhetsledare. Charlotta Solax tar över efter Disa Öhman som gick i samband med höstmötet i november.
Charlotta Solax har varit styrelseledamot i Leader sedan årsskiftet 2008-2009 och kommer närmast från sin tjänst som projektkoordinator i Ålands Marthaförbund.
Hon är merkonom i botten och har tidigare bland annat varit egenföretagare. Hon beskriver sig en "smygbyråkrat" som gillar att läsa rapporter och att inspirera andra.
-Jag gillar idéer och vill hjälpa till att ta fram projekt som utvecklar den egna närmiljön. Jag har ett favoritexempel från Gotland där man beviljade stöd till ett ishallsbygge med villkoret att projektägarna skulle starta ett tjejhockeylag inom ett år.
Trög start
Det har varit trögt för Leader Åland sedan smygstarten 2007. Året efter godkändes man formellt som Leaderförening. Byråkratin kring bidragsansökningarna har upplevts som övermäktig av många potentiella bidragssökare. Handläggningstiderna har varit för långa och det har uppstått förvirring och irritation när landskapet har ändrat storlek på redan beviljade bidrag.
-Vårt mål är att lyfta bort så mycket som möjligt av den byråkratiska processen från projektägarna. Vi ska hitta och ta bort de flaskhalsar som saktat ned processen hittills.
Hittills har 25 leaderprojekt beviljats sammanlagt 200.000-300.000 euro.
-Vårt mål är att ha stött 240-250 projekt när den nuvarande leaderperioden går ut 2013, säger Folke Engblom som är ordförande för Leader Åland styrelse.
Ragga projekt
Man kommer att projektanställa en person på sex månader som ska ragga upp nya projekt och påskynda den inledande undersökningstiden.
-Vi ska ha det förtroendet hos landskapets handläggare att när vi är klara med granskningen av ett projekt så uppfyller det alla krav och landskapet slipper lägga tid på att peta i småsaker, säger Charlotta Solax.
Under 2011 ska man hålla flera informationsmöten i kommunerna för att marknadsföra Leader. Medlemmarna, som är organisationer och kommuner ska aktiveras och knytas närmare.
-Och vi planerar en leaderträff där vi bjuder in Leaderprojekt från öar i vår närhet, kanske i samband med skördemarknaden. Syftet är att inspirera varandra och bolla idéer.
Leaderpengarna kommer från EU och landskapet och fördelas som delfinansiering av landsbygdsutvecklande projekt.
Stöder samverkan
Projektansökningarna hanteras av Leader Ålands lokala aktionsgrupp, kallad Lag. Den ska enligt instruktionerna stödja projekt som främjar entreprenörskap, samverkan mellan människor och ekologiskt tänkande.
Och nu finns även en ny kustaktionsgrupp med inriktning på projekt som sysslar med vatten- och fiskevård.
Det kan handla om att stöda ett mångsidigt utnyttjande av vattenresurserna, fisketurismen, utvecklande av nya redskap och metoder, husbehovsfisket, kulturlandskapsvård som exempelvis utforslande av får för bete på holmar och ägarförvaltning i form av nya fiskkartor.
-Det fina är att för kustaktionsprojekt kan man få upp till hela 90 procent av kostnaderna i stöd. Gränsen för stöd till Lag-projekt är 50 procent, säger Folke Engblom.
Lag-gruppen sitter på 1,5 miljoner euro att fördela. Kustaktionsgruppen har en budget på 600.000 euro.
-Vi förväntar oss en hel del nya projektansökningar i år, säger Folke Engblom.
Petter Lobråten