Jomala kommun har en byggnadsinspektör som arbetar med att ta hand om alla inkommande ärenden. Under 2014 hade kommunen nästan lika många ärenden som Mariehamns, och där är det 2,4 anställda plus en heltidsanställd sekreterare.
– Byggloven har vi klarat av någorlunda, det är mest det administrativa som blivit åsidosatt lite, säger Michael Lindbäck.
Och han får medhåll av kommundirektör John Eriksson.
– Det behövs en resursförstärkning. När det gäller bygglov så har vi snabbare handläggningstid än i Mariehamn men bygginspektören hinner inte med det administrativa.
På kommunfullmäktige i veckan togs ett beslut att kommunen nu ska anställa en till byggnadsinspektör på halvtid.
Hämmar
Förutom den höga arbetsbelastningen så har kommunen ett bygglovsregisteringsprogram som inte fungerar som det ska. Arbete pågår med att ta fram ett nytt program men det är ett avancerat projekt som tar tid.
– Det hämmar också, har man inte bra program så blir det dubbelt jobb och då kan det bli en eftersläpning, säger Michael Lindbäck.
Ingen tid
Förutom bygglov så ligger också avloppstillstånden på byggnadsinspektörens bord. Under 2014 var dessa 25 stycken, att jämföra med Mariehamn som samma år inte hade ett enda. Enligt sammanträdesprotokollet finns det i dag inte tid att utöva denna tillsyn korrekt. Dessutom så påpekas det i protokollet att om inte en till resurs anställs inom kort så finns det stor risk att felaktiga bedömingar görs och att personalens hälsa påverkas.
Det låter som att det har varit väldigt mycket att göra?
– Ja, det var nog så att vi måste agera, säger John Eriksson.
– Det blir ju jobbigt eftersom byggnadsinspektören är ensam, säger Michael Lindbäck.
I veckan tog kommunfullmäktige beslut om att en person ska anställas på halvtid 2015 ut, och därefter ska tjänsten behandlas i 2016 års budget.
– Nu gäller det att vi får tag på någon som vill arbeta halvtid som byggnadsinspektör, säger Michael Lindbäck.
Billy Eriksson arbetar som byggnadsinspektör i Jomala kommun. Han har ensam tagit hand om lika många ärenden som 3,4 personer tar hand om i Mariehamn.
– Det är en stressig tillvaro jag har haft. Det har nog delvis påverkat min hälsa också.
Som exempel fick Jomala kommun in 108 bygglovsärenden under 2014, att jämföra med 140 ärenden i Mariehamn. Men dessutom fick Jomala in 25 avloppsärenden, och Mariehamn inga sådana.
– Det har varit full fart. Ska jag vara riktigt ärlig så har jag kanske inte kunnat sköta mitt ämbete som man ska, säger Billy Eriksson.
Hamnar i kläm
I uppgifterna ingår att ta hand om inkommande bygglovsärenden, ärenden som kräver stort kunnande och där kunden oftast inte är så insatt. Dessutom ska varje ärende behandlas av politiker.
– Som byggnadsinspektör hamnar man i kläm mellan politiker och kunder. De undrar nog vad man gör ibland när inget beslut kommer.
Dessutom vill många kunder ofta ha snabba besked då de redan har börjat planera för sina byggen. För att avlasta Billy Eriksson gick nämnden in och ändrade kommunteknikerns tjänstebeskrivning så att även han skulle kunna arbeta med byggnadsinspektionsuppgifter. Men han är nu pappaledig.
– Ja, det här halvåret har inte varit lätt, säger Billy Eriksson.
Petra Dahlgren