Maximalt sju procent av lönekostnaderna viks som rörlig lön till Pafs anställda.
Ledningen och särskilda nyckelpersoner får upp till 16 procent extra i lön.
Övriga anställda får nöja sig med ett tak på 1.000 euro.
- Det här är inte den bästa timingen, medger vd Lars Porko.
NÄRINGSLIV - Vi har ett tak på sju procent av lönekostnaderna. I pengar rör det sig om max 1,2 miljoner euro. Det är ett försiktigt system, men vi tar in nya komponenter och driver på utvecklingen, sade Jan Mikael von Schantz, personalchef på Paf, till Ålandstidningen i fredags.
Pafs vd, Lars Porko, vänder sig mot beskrivningen av lönesystemet som en extra bonus.
- Det här är inget bonussystem, utan en rörlig del av lönen, säger han.
Vad är det för skillnad?
- Det är en bra fråga. Lön kan bestå av en fast del och en rörlig del beroende på olika parametrar. Bonus känns mer som en dusör. Men det kanske är en lek med ord.
Så hur fungerar systemet med rörlig lön?
- Den rörliga delen faller bara ut om man överträffar de uppgjorda målen. I det här fallet blir det om bolaget tjänar mer än 4 miljoner euro mer än budgeterat. Det är först då det kan bli frågan om en utbetalning. Överträffar vi budgeten med närmare 10 miljoner euro på sista raden kan den maximala rörliga lönen betalas ut.
Hur stor är den rörliga delen?
- Det rör sig om drygt två månadslöner för den högsta ledningen och maximalt 1.000 euro för de övriga anställda. Jag vill säga också att det här gäller inte mig som vd eftersom jag avgår. Däremot har jag varit en tillskyndare av systemet, eftersom ett system med både en fast och en rörlig del är ett bra sätt att motivera. Och det finns krav på viss tillväxt och viss kostnadsminskning. Och kundtillvändhet ska med i bilden.
Kan det bli pengar i den rörliga delen om kostnaderna skärs ned, till exempel genom personalminskningar, istället för om intäkterna ökar?
- Nej, det hjälper inte eftersom det redan är intecknat i budgeten.
Så den rörliga lönen ökar inte för ledningen om fler sägs upp?
- Inte jämfört med budgeten. Vi har sett att det finns motiv för att göra ytterligare anpassningar och bli tillräckligt effektiva. Det här är ett led i ett omstruktureringsarbete.
Analyserar under åren som kommer
Alla anställda får alltså inte samma andel rörlig lön. Det är normalt, menar Lars Porko.
- Det är ett system vi har diskuterat fram med våra rådgivare. Till den delen är det ganska mycket ett exempel på hur det normalt ser ut i företag runt omkring oss i världen. Man kan alltid diskutera de mål och parametrar som byggs in i ett system. Man ska kunna bygga ut och anpassa det. Vi vill kunna betala våra medarbetare en måttlig fast grundlön och sedan någonting därutöver om man lyckas riktigt bra. Och då är det inte avsikten att bara ledningen ska få pengar, säger han.
Men ledningen får ju en mycket större del, och personal maximalt 1.000 euro?
- Låt nu det här exemplet vara steg nummer ett och låt oss analysera utifrån de erfarenheter vi samlar på oss under åren som kommer.
Det har varit en hel del skandaler i utlandet kring bonussystem och rörliga löner. Påverkar det Pafs förtroende?
- Jag tror det är svårt för gemene man att få en klar bild av helheten. Det man får är medias bild. Och medias bild av det här är oftast rubriker. Då bildas uppfattningar och åsikter som inte är ordentligt underbyggda, och man går kanske mer på opinioner. Jag ser det ur ett annat perspektiv, ur företagets perspektiv. Jag tror det är en klok åtgärd.
Samtidigt är han beredd på att det nya lönesystemet kan få kritik.
- För oss är det viktigt att kunna köra den här bilen så att man kan både gasa och bromsa. Vi har behov av bägge delarna. Vi har haft perioder av långsiktiga intäkter och vinster och det eftersträvar vi att vi ska ha även i framtiden. Nu har ju rörliga löner blivit en stor fråga i media eftersom man har system ute i världen som belönar chefer för negativa resultat. Det här är inte den bästa timingen. Vi hamnar i samma låda även om vi tycker att vi har andra vettiga behov, säger Porko.
Vilka personer får den högre ersättningen på två månadslöner?
- Detaljerna hänvisar jag till Jan-Mikael von Schantz. Det är koncernledningen plus några nyckelpersoner. Tittar vi i pengar räknat är den stora delen personalen i övrigt.
Kan vi få ta del av löneavtalet?
- Vi vill inte att konkurrenterna ska veta hur vi gör. Då har vi satt oss i en situation jag inte känner mig bekväm med. Det är alltid någon som kvittrar.
Inte riktigt två löner
Jan Mikael von Schantz kan inte säga hur många personer som omfattas av det högre ersättningstaket.
- Det är inte bestämt ännu, det ska bestämmas under våren. Vi är inne i en omstruktureringsprocess nu, så vilka positioner och personer det berör är inte bestämt ännu.
Och det handlar inte om jämnt två månadslöner heller, menar han.
- Ersättningen är upp till 16 procent av årslönen. En årslön är i sammanhanget, för att vara exakt, 12 gånger månadslönen i januari. Så det blir något mindre än två månadslöner totalt. Vi har dessutom ett lönestopp just nu, och den rörliga lönen ersätter automatiskt höjda fasta löner.
Varför får inte alla samma villkor, med maximalt 16 procent av årslönen?
- Det finns ett totalt tak och en av styrelsen differentierad sättning av ersättningen. Och folk har olika hög lön.
Men med samma procentandel skulle ni i ledningen ändå tjäna bättre.
- Ja, men nu är systemet inte sådant.
Även om det inte är bestämt ännu, har du någon uppfattning om hur många som kan komma att omfattas av den högre ersättningsnivån?
- Beroende på det totala taket är utrymmet upp till 20 procent av alla anställda, upp till 60 personer. Men det blir alltid individuella överenskommelser.
Vad tycker du om att man inför ett sådant här system?
- Jag har själv erfarenheter av rörliga löner som är mycket positiva, och det finns mycket motivationskraft i det.
Finns det någon risk att initiativet missförstås?
- Det är väldigt svårt att kommunicera en sådan här fråga. Sanningen ligger alltid i mottagarens sätt att se på det. Det är klart det finns en risk att det missuppfattas. Det är ett väldigt känsligt område. Men det handlar inte om de giriga direktörernas bonussystem, utan det ska vara ett brett förankrat motivationsprogram.
Ni avskedar folk samtidigt som ni delar ut mer i lön till folk i ledningen. Är det inte extra känsligt i det läget?
- Jag förstår att det är extra känsligt för kritik nu, men samtidigt har vi en situation där affärssituationen är svår och läget kräver att vi har en bredd på vår kompensationsmodell. Och det är inget nytt för Paf. Det har tidigare funnits program för rörliga löner.
Kan vi få veta hur mycket ni i ledningsgruppen tjänar?
- Nej, det är en hemlighet. Det är inget som företaget publicerar.
Ålandstidningen