Det kapas och kvistas överallt i de åländska skogarna just nu. Nya hyggen öppnar sig längs vägarna och entreprenörerna har bråda dagar.För ett halvår sedan startade skogsbruksingenjören Kennet Berndtsson ett nytt skogsbolag med det uttalade syftet att skapa konkurrens och öka avverkningen.Hur har starten varit?– Det har gått bra, över målsättningarna faktiskt. Det är full fart. Hösten har hittills varit idealisk för avverkning med torra marker, säger han och påminner om att skogens tillväxt medger betydligt större uttag än vad som sker.– Det har alltid varit ett överskott.Vd Joakim Blom på Ålands skogsindustrier konstaterar att konkurrensläget har gjort att Ålands skogsindustrier blivit bättre på att presentera sin produkt och måste visa framfötterna.– Det är bra för hela den åländska skogsnäringen.
Välkomnar nya aktörerEn källa i branschen uppger att konkurrensen gör att det kommer att etableras nya aktörer i och med att tidigare anställda startar eget.På Ålands skogsvårdsförening ser verksamhetsledare Torbjörn Björkman den nya situationen som ett steg framåt.– Nu är det högkonjunktur och det är närmast brist på maskiner. Det behöver huggas mera. Det är därför bra om det kommer nya entreprenörer, säger han.Som rådgivare till skogsägarna är han dock bekymrad över att prisnivån på Åland är så mycket lägre än på rikssidan.– Min uppfattning är att rotpriserna är 30-40 procent lägre än i södra Finland både på massaved och stock. Dels beror det på att vi har små arealer och skog på holmar i skärgården, dels på att kvaliteten delvis är sämre, men skillnaderna är ändå för stora, anser Torbjörn Björkman.
Priserna har gått uppKennet Berndtsson håller inte med, utan menar att den åländska prisnivån ligger betydligt närmare än så.– Priserna har i år stigit så mycket att det märks för skogsägaren. Men man ska komma ihåg att vi har ett hav emellan. Transporten måste betalas, framhåller han.SkogAx levererar sitt virke till Stora Enso i Kotka.Även Joakim Blom uppger att marknadsläget nu är betydligt bättre än förra hösten.– Det märks på aktiviteten bland skogsägarna. Vi kommer att nå samma volym som i fjol, över 200.000 kubikmeter.Hur mycket har priserna gått upp?– Det kan jag inte säga på rak arm. Det finns uppgifter på kanske 20 procent, men jag tycker det låter mycket. Vi har höjt priserna tre gånger i år.
Olika prissättningEn entreprenör med lång erfarenhet konstaterar samtidigt att kubikmeterpriset i sig inte säger så mycket.– Uppköparna har också olika struktur på prislistorna. Dimensioner och längdkrav varierar. Gränsen mellan timmer och massaved är olika och synen på riset är olika. Ålands skogsindustrier betalar så mycket för groten att det i princip räcker till markberedningen, säger mannen som vill vara anonym med hänsyn till situationen.Kennet Berndtsson hävdar å sin sida att prisbilden är ganska likartad. – Jag väljer att lämna kvar riset i skogen som näring. Det är också bra underlag att köra på för att inte ge så mycket spår. Så gjorde man alltid tidigare. Det är bara de senaste tio-femton åren som man börjat köra ut riset från hyggena, men då måste man tillföra annat gödsel i stället.
Viktigt att räkna rättFör skogsägarna är det inget nytt att det finns olikheter i prissättningen.– Det har alltid varit viktigt att räkna på dimensioner och längder så att man får ut det bästa totalpriset, understryker Torbjörn Björkman.Han konstaterar att det är två olika aktörer, där den ena förmedlar virke och den andra har egen förädling.– Det som är glädjande är att andelen timmer ökat rejält. En följd av att skogarna sköts bättre. Vi vill ha så mycket timmer som möjligt till sågen och vi kan öka kapaciteten i Godby med 20 procent nästa år, framhåller Joakim Blom.– Det ser jätteljust ut i branschen just nu och prisnivån har hållits stabil, trots att det börjar talas om en global nedgång, säger han.
Fotnot: Grot står för grenar och toppar.
Jonny Mattsson