Landskapsregeringen föreslår i årets andra tilläggsbudget ett anslag på 10.000 euro som ska användas för att stöda auktoriserade bilskrotningsföretag som hämtar avställda fordon.
– Egentligen är det en omvandling av ett befintligt anslag för skrotning av privatimporterade bilar, men högre metallpriser gör att bilskrotarna inte längre behöver stöd för hanteringen. I stället kan vi bidra till att få bort avställda bilar som borde skrotas, förklarar miljöingenjör Mona Kårebring-Olsson på landskapets miljöbyrå.
Fortsatt stöd nästa år
Stödet är på 50 euro per fordon och räcker till 200 bilar. Samtidigt anger regeringen att det finns 6.500 avställda fordon, vilket motsvarar omkring 20 procent av alla bilar och motorcyklar, de kategorier där ägarna har ett direkt ekonomiskt intresse av att ställa av fordonet.
– 200 bilar är inte så mycket, men det är vad bilskrotarna har kapacitet för i nuläget. Anslaget finns med även i nästa års budget och då kommer beloppet att vara större, säger Mona Kårebring-Olsson.
En del av de avställda fordonen är krockade, övergivna eller tagna ur bruk, men har inte förts till skroten för att ägaren inte vill betala för transporten.
Lagändring hjälper kommunerna
Enligt fordonsmyndighetens statistik registrerades under 2017 cirka 1.400 fordon, medan 850 avregistrerades och drygt 400 av dessa skrotades.
Vissa fordon har varit avställda i mer än tio år, men man bör minnas att det i den kategorin också finns bilar som sparats med avsikt, för renovering eller som reservdelar.
– Det finns många bilentusiaster på Åland och en del av dem har flera bilar, det påverkar naturligtvis siffrorna. Men som helhet innehåller registret ett stort antal bilar som inte borde vara kvar där, framhåller Mona Kårebring-Olsson.
Hon tillägger att lagändringar i samband med att den nya avfallslagen träder i kraft nästa år kommer att ge kommunerna bättre möjligheter att omhänderta och skrota övergivna bilar som lämnats i skogen, på parkeringsplatser eller på gatan.
Jonny Mattsson