Kandidaterna på Obunden samlings lista är Marcus Måtar, Christian Wikström, Ted Häggblom och Jannik Svensson. Den sistnämnde hade förhinder att närvara vid intervjutillfället.
Valmöjligheter
Christian Wikström tror att det är bra med många kandidater med olika kopplingar. Av tradition har den åländska riksdagsledamoten bildat riksdagsgrupp med Svenska Folkpartiet (SFP).
– Nu finns det flera valmöjligheter och andra partier måste också anstränga sig för att driva åländska frågor i riksdagen, säger han.
Marcus Måtar tror att ålänningarna överlag är mer borgerliga än vad de senaste valresultaten visat.
– Att skicka en mer borgerlig ledamot till riksdagen skulle egentligen stämma bättre överens med ålänningarnas vilja.
Brett nätverkande
Marcus Måtar vill att den åländska riksdagsledamoten inte binder upp sig till SFP och Svenska riksdagsgruppen. Hen behöver ha goda kontakter till de stora regeringspartierna.
– Åland får inte vara i opposition, säger Christian Wikström.
Han väljer Samlingspartiets riksdagsgrupp om han vinner valet. Ted Häggblom och Marcus Måtar väljer den riksdagsgrupp som erbjuder den åländska ledamoten en plats i grundlagsutskottet.
Hur ska ni arbeta för att åländska frågor ska få så stort stöd som möjligt?
Ted Häggblom vill gå i sin farfars, den tidigare åländska riksdagsledamoten Gunnar Häggbloms, fotspår.
– Han var otroligt bra på att nätverka. Han bjöd ofta sina kollegor till Åland.
Christian Wikström menar att det är viktigt att det inte handlar om prestige i relationen.
– Man ska kunna samverka bra med landskapsregeringen. Vi representerar alla Åland. Det får inte bli en tävling.
Hur ska den åländska riksdagsledamotens arbete förändras, om det behöver förändras?
– Det viktigaste är att inte binda upp sig till SFP, men vi har för lite insyn i det konkreta arbetssättet, säger Marcus Måtar.
Enligt den obundna listan är det resultatet som räknas, de positiva förändringar som Åland får till godo är betyget för hur väl riksdagsledamoten arbetat.
En riksdagsledamot har möjlighet att delta i riksdagens utskottsarbete. Alla tre kandidater ser grundlagsutskottet som det självklara valet.
– Det är på grund av självstyrelselagen. Den behöver förnyas, säger Ted Häggblom.
Ekonomi viktigast
På den finländska partiskalan ställer sig Obunden samling närmast Samlingspartiet och deras syn på ekonomin. Den viktigaste frågan är att få den statliga ekonomin i balans.
– Vi tror mycket på att lyssna på de sakkunniga som kommer med konkreta förslag, som fortsatta effektiviseringar som exempelvis välfärdsområdena. Det kan handla om att titta på socialskydd och hälsovård, de är de största posterna, säger Marcus Måtar.
Skattehöjningar vill de obundna kandidaterna inte se, men här lämnar Marcus Måtar en brasklapp.
– I värsta fall kanske man måste se på det.
Christian Wikström nämner den privata ekonomin som drabbas av den skenande inflationen.
– Det är viktigt i alla för mig att det inte påförs nya avgifter och skatter som drabbar den enskildes ekonomin. Konsumtionsskatter på varor, som alla behöver, slår ojämnt. De som har lite medel betalar en större del.
Åländska intressen
Ur ett åländskt perspektiv finns det två stora frågor för de obundna, skattegränsen och moderniseringen av självstyrelselagen. Här prioriterar Ted Häggblom skattegränsen.
– Den borde gå snabbare att lösa.
Och det är akut, menar Marcus Måtar.
– Ingen behöver svettas dagligen över att självstyrelselagen inte förnyas, men företagare svettas dagligen över skattegränsen.
Även transporterna, där sjöfarten ingår, står högt på listan.
Riksnyheter
Alla tre kandidater följer med nyheterna på riksnivå. De menar att det finns många frågor som är åländsk behörighet, men där man kan ta lärdom av eller samarbeta kring med Finland. Skogsbruk och Östersjöns status nämns, liksom försvaret av Finland. Det är en nationell fråga, men den påverkar Åland på många sätt.
– Det framgår i grundlagen att också ålänningarna är skyldiga att hjälpa till med försvaret, men att de inte behöver genomföra värnplikten, säger Marcus Måtar.
Språket
Hur ser då kandidaterna på svenska och finska i riksdagsarbetet?
– Svenska är viktigt i offentliga sammanhang, men det är bra om du kan använda finska. Många har åsikten att man inte ska använda finska, men jag håller inte med. Man ska använda alla språk man kan informellt, säger Marcus Måtar.
Han får medhåll av Christian Wikström och Ted Häggblom.
– Jag har inget emot att använda finska om det behövs för att få igenom det jag vill, säger Ted Häggblom.
Obunden samling
Kandidater: Marcus Måtar, Christian Wikström, Ted Häggblom.
Viktigaste frågorna: Ekonomi, självstyrelselagen, skattegränsen.