Lumparland fick kännedom om dessa elever under förra vårterminen och ordnade snabbt plats för dem i Lumparlands skola och anställde en lärare i förberedande undervisning.
Innan eleverna började informerade Lumparland Vårdö kommun om de ungefärliga kostnaderna och inga invändningar kom. Lumparland har under många år sålt både skolplatser och barnomsorgsplatser till Vårdö kommun för personer boende på Ängö-Bussö. Vårdö betalade också den första delfakturan som skickades ut under hösten.
”Av för Lumparlands kommun oklar anledning har Vårdö kommun valt att inte betala den sista fakturan för dessa elever, trots uppmaning om detta. Obetald summa är 28.062,50 euro”, skriver Lumparlands kommun i ärendets beredning.
Kommunstyrelsen i Lumparland menar nu att man behöver se över samarbetet med Vårdö ifall betalningsvilja saknas och man anmodar nu Vårdö att betala den sista fakturan. Om betalningen inte kommer inom skälig tid kan Lumparland tvingas ta till rättsliga åtgärder för att få betalt för skolplatserna.
Oklart om ersättningar
Vårdös kommundirektör Erik Brunström-Granesäter säger att det hela rör sig om oklarheter kring huruvida man kommer att få kostnaderna som uppstått ersatta.
– I samband med kriget i Ukraina uppmuntrade staten, Migri och även landskapsregeringen (LR) privata hushåll att öppna sina hem och kommuner att erbjuda kommunala tjänster för de flyktingar som kom enligt EU:s massflyktsdirektiv. Man lovade kommunerna att kostnader som uppstår ska ersättas. De här personerna har aldrig varit skrivna i kommunen, säger Erik Brunström-Granesäter.
Under årets andra hälft togs Ålands förläggning ibruk.
– I samband med det började myndigheterna sväva lite på målet för ersättningarna för de redovisbara kostnaderna för kommunerna. Därför har vi från Vårdös håll under hela hösten och våren försökt få svar från LR om vi kommer att få kostnaderna ersatta. Flyktingarna har inte varit skrivna i kommunen men de har bott här och det har hetat att kompensation ska komma men när, var och hur i så fall? I väntan på svar från LR har vi hållit på fakturan. Det enda svaret vi fått är att LR jobbar mycket aktivt med frågan gentemot Finland.
Erik Brunström-Granesäter påpekar att de åländska kommunerna inte omfattas av finska statsandelssystemet.
– Det behöver skapas ett specialupplägg för hur de åländska kommunerna ska ersättas, men än har det inte lyckats. Det är komplicerat i flera steg. Åland ingår inte i statsandelssystemet, hur ska ersättningarna portioneras ut till de åländska kommunerna och så har ytterligare Vårdö på grund av det geografiska läget behövt köpa tjänster av Lumparlands kommun. Vi har försökt få svar av både ministrar och tjänstemän och fått höra att det är en politisk fråga.
Han säger att det har känts självklart för kommunen att hjälpa till i den svåra situationen som uppstått.
– Det har varit nödvändigt och viktigt att ge den här servicen. Och givetvis ska Lumparland få sina pengar. Men vi behöver först få ett besked från landskapet.